Maatalous

Reuters: Bayer saamassa luvan ostaa Monsanto

Kaupassa muodostuisi maatalousalan jättiläinen, joka hallitsee yli neljäsosaa siementen ja torjunta-aineiden markkinoista.

Saksalainen lääke- ja kemianjätti Bayer on saamassa luvan EU:n kilpailuviranomaisilta yli 50 miljardin euron kaupalle, jolla se hankkii maailman suurimman siemenyhtiön Monsanton.

Tieto perustuu uutistoimisto Reutersin keskiviikkona välittämään uutiseen, joka oli saatu kahdelta asiaa käsittelevältä taholta.

Kauppa on toteutuessaan jo kolmas jättiläiskokoinen kemianalan yhteenliittymä parin vuoden aikana.

Ilmaston muuttuminen, viljamarkkinoiden kilpailu ja maatalouden maailmanlaajuinen elpyminen ovat Reutersin mukaan kannustaneet yhteenliittymiin, joita viljelijät ja ympäristöväki ovat vastustaneet. Viljelijät pelkäävät markkinavoiman menettämistä.

Bayer on jo varautunut kauppaan ja myydyt siementen ja rikkakasviaineiden omistuksiaan 5,9 miljardilla eurolla täyttääkseen EU:n vaateet.

Lisäksi yhtiön pitää luovuttaa Basfille lisenssit digitaaliseen maatalousdataan. Näyttää myös siltä, että data avataan vain Basfille, mutta ei muille kilpailijoille, Reuterille tietoja vuotanut taho kertoo.

Bayer kertoi keskiviikkona, että kilpailuehtojen takia se joutuu myymään vihannesten siementuotantonsa. Yksi ostajaehdokas on ranskalainen Vio.

EU-komissio ei ole kommentoinut asiaa Reutersille. Komission odotetaan julkistavan päätöksensä ennen 5. huhtikuun takarajaa.

Myös Bayer on ollut muutoin hiljaa, mutta on todennut, että hyväksymisprosessi on edennyt Euroopassa nopeammin kuin Yhdysvalloissa.

Bayerin ja Monsanton yhdistymien on herättänyt kritiikkiä ympäristöväessä ja tietyt maatalousryhmät ovat olleet huolissaan markkinavoiman menettämisestä sekä pääsystä digitaaliseen maatalousdataan.

Jos kauppa hyväksytään, samalla muodostuu maailman suurin maatalousalan yritys. Se kykenee murskaamaan kilpailijat alleen ja rakentamaan ennennäkemättömän monopolin tuottoisan maatalousdatan portinvartijana, Adrian Bebb Euroopan Maan ystävistä kritisoi Reutersille.

Reutersin uutinen löytyy täältä.

Lue lisää

Öljyhampun puinti onnistuu pienessä tihkusateessakin – sitkeästä kuidustaan tunnettu kasvi katkeaa yllättävän kevyesti, katso video

Kevytautot

Glyfosaattikiistassa yhä erikoisempia piirteitä – Bayer vie jutun korkeimpaan oikeuteen Kaliforniassa

Kasvinterveyden kesä 2020 on ollut poikkeuksellinen – taudit ja rikkakasvit yllättivät sateiden alettua