Maatalous

Tilastokeskus: Alhaiset tuottajahinnat ovat mahdollistaneet halpuutuksen jatkumisen

Maatalous 08.03.2018

Lihan kuluttajahinnoissa halpuutus näyttää seuranneen teollisuuden alentuneita hintoja. S-ryhmä on halpuuttanut ruokaa kolme vuotta.


Pekka Fali
MTK:n valtuuskunnan jäsenet haluavat järjestön terävöittävän markkinaedunvalvontaa, jotta elintarvikkeiden halpuutus loppuisi.

Väitteiden mukaan kauppa sanelee hinnat ja pelisäännöt muille ruokaketjun toimijoille. Tilastokeskus on pyrkinyt selvittämään väitteiden pitävyyttä ja kenen tilistä halpuutus on revitty – kaupan, tuottajan vai teollisuuden.

"Tilastojen perusteella väitteiden paikkansapitävyyteen ei voi suoraan ottaa kantaa. Ruuan raaka-aineiden hintoihin vaikuttaa useampi tekijä, kuten satokausi, maailmanmarkkinat, sekä tuotantokustannukset", Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -julkaisussa todetaan.

Myös teollisuuden hintojen taustalla on monta muuttujaa. Tuotanto- ja markkinointikustannusten lisäksi myös tuontielintarvikkeet haastavat kotimaista elintarviketeollisuutta.

Tilastokeskuksen mukaan voidaan kuitenkin sanoa, että raaka-aineiden tuottajahintojen pysyminen alhaisina on yksi tekijä jatkuneen halpuutuksen takana.

Jonkinasteinen poikkeus tähän näyttäisi olevan liha. Lihan tuottajahinnat ovat olleet reilun vuoden ajan nousussa, kun taas lihateollisuuden tuottajahinnat ovat samaan aikaan selkeästi laskeneet. Halpuutus lihan kuluttajahinnoissa näyttäisi lähinnä seuranneen teollisuuden alentuneita hintoja.

Tilastojen valossa näyttää siltä, että maidon tuottajahinta ei ole halpuutuksen alkamisesta laskenut lisää, mutta toisaalta alhaalla pysynyt hinta lienee vaikuttanut halpuutuksen jatkumiseen.

Viljan alhaalla pysyneet tuottajahinnat ovat mahdollisesti avittaneet leivän tuottaja- ja kuluttajahintojen lievähkön laskun jatkumista.

Tieto & Trendit -julkaisun artikkeli: Mitä kuuluu ruuan halpuutukselle?

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT