Katosyksystä huolimatta Suomen viljavarastot paisuvat – heinäkuussa varastot ovat viime kesää suuremmat - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Katosyksystä huolimatta Suomen viljavarastot paisuvat – heinäkuussa varastot ovat viime kesää suuremmat

Ruista on ensi kesänä varastoissa vielä vuodeksi eteen päin, ohraa ja kauraa puoleksi vuodeksi. Vienti on tänä talvena romahtanut ja käyttö kotimaassa laskenut.
Jukka Pasonen
Eri viljalajien taseita. Huomaa eri mitta-asteikko eri viljoilla.

Kotimaista viljaa ennustetaan olevan varastoissa heinäkuussa viime vuotta enemmän, vaikka viime syksynä koettiin paikoin pahin kato 30 vuoteen.

Vilja-alan yhteistyöryhmän (Vyr) perjantaina päivittämän kotimaan viljatasearvion mukaan kaikkien muiden viljalajien paitsi rukiin kokonaiskysyntä, eli kotimainen käyttö ja vienti, laskee edellisestä kaudesta.

Viime syksynä viljaa tuotettiin yhteensä lähes 3,4 miljardia kiloa. Kotimaan kulutus arvioidaan olevan 2,8 miljardia kiloa. Kulutus on laskenut 128 miljoonaa kiloa ja tuotanto 137 miljoonaa kiloa edellisestä kaudesta. Vientiin ja varastoon sadosta jää 559 miljoonaa kiloa.

Viljan vienti on romahtanut aiemmista kausista. Kuluvalla kaudella vientiä on kaikkiaan 458 miljoonaa kiloa, kun kaudella 2014/15 vietiin lähes miljardi kiloa.

Edellisvuosien vientimäärillä varastot olisivat nyt pienentyneet tuntuvasti. Viime vuodelta varastoissa oli syksyllä 1,3 miljardia kiloa viljaa. Viljaa tuodaan Suomeen 50 miljoonaa kiloa.

Rukiilla kokonaiskysyntä on saman suuruinen kuin edellisellä kaudella, mutta viime syksyn sato oli suurin sitten vuoden 1990.

Ruista on arvion mukaan varastossa heinäkuussa yli vuodeksi eteen päin. Varastoille voi olla tarvetta sillä rukiin kylvöala jäi syksyllä pieneksi.

Vehnävarastot kasvavat hiukan enemmän, mitä vehnää tuodaan ulkomailta kuluvalla kaudella. Tuontia on 25 miljoonaa kiloa ja varastot ovat heinäkuussa 28 miljoonaa kiloa viime vuotta suuremmat.

Tuonti on ilmeisesti myllyvehnää, sillä kotimaan sadosta suuri osa jäi rehulaatuiseksi. Tuonti yli tuplaantuu edellisestä kaudesta. Vehnän vienti jää alle kolmannekseen edelliskauteen verrattuna.

Ohrasato jäi yli 120 miljoonaa kiloa edellistä vuotta pienemmäksi, mutta kokonaiskysyntä vähenee yli 200 miljoonaa kiloa viennin romahtaessa ja kotimaisen käytönkin vähentyessä. Ohraa tuodaan Suomeen 6 miljoonaa kiloa.

Myös kauralla sato pieneni, mutta niin pienenee vienti ja kotimaan käyttökin. Kauran tuonti on tuplaantunut edellisestä kaudesta ja moninkertaistunut sitä aiemmista vuosista.

Varastoissa kauraa on arvion mukaan heinäkuussa 427 miljoonaa kiloa, eli lähemmäs puolet koko miljardin kilon vuotuisesta kokonaiskysynnästä. Pelkkään kotimaan kysyntään kauravarastot riittäisivät yli puoleksi vuodeksi.

Vuotuiseen kulutukseen suhteutettuna pienimmät varastot on vehnällä.

Lue lisää

Maailman viljasadosta povataan taas ennätyksellisen suurta

Maatalouden strateginen kehittäminen on tärkeää

Ennätyskuivuus uhkaa puolittaa viljasadot

ViljaTavastia ennustaa kotimaan viljamarkkinan tukkeutumista, ellei merkittävää vientiä saada aikaiseksi – osuuskunnan jäsenmäärä ylitti viime viikolla 500 rajan