Maatalous

Loimaa on Suomen sika- ja Salo lammaspitäjä, Kuopio nousi Kiuruveden rinnalle suurimpana naudantuottajana

Maatalous 14.03.2018

Sianlihan tuotanto väheni viisi ja naudanlihan prosentin edellivuodesta, kertoo Luke.


Jarkko Sirkiä
Lampaanlihan tuotanto lisääntyi viime vuonna. Sian- ja naudanlihaa sen sijaan tuotettiin aiempaa vähemmän.

Sianlihaa tuotettiin viime vuonna eniten Loimaalla ja Huittisissa. Loimaalla tuotettiin 12,8 ja Huittisissa 12,3 miljoonaa kiloa.

Kärkikaksikko oli sama kuin toissa vuonna. Kolmanneksi suurimmaksi sikapitäjäksi nousi Uusikaarlepyy 10,3 miljonalla kilolla ohittaen Ilmajoen.

Isoimman nautapitäjän asemasta on tiukka kisa Pohjois-Savossa. Kiuruvedellä ja Kuopiossa kummassakin tuotettiin viime vuonna 3,2 miljoonaa naudanlihaa. Kurikka on kolmonen 2,0 miljoonalla kilolla.

Kiuruvedellä tuotanto laski viime vuonna hieman, Kuopio taas nousi kakkossijalta sen kanssa tasoihin.

Lammaspitäjistä suurin on Salo, perässään Jomala Ahvenanmaalta sekä Somero.

Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoihin.

Sianlihan tuotanto jatkoi viime vuonna laskuaan. Laskua mitattiin lähes kaikkien elykeskusten alueilla, koko maassa keskimäärin viisi prosenttia. Kolme suurinta sikapitäjää vastaavat viidenneksestä kokonaistuotantoa.

Myös naudanlihan tuotanto putosi, tosin vain noin prosentin. Sitä tuotettiin reilu 86 miljoonaa kiloa. Huomattavaa on, että kolmen Pohjanmaan elykeskuksen alueella, Satakunnassa ja Ahvenanmaalla tuotanto kasvoi, vaikka se muualla putosi.

Pohjanmaan suhteellinen asema vahvistui näin entisestään.

Lampaanlihan tuotanto sen sijaan kasvoi Luken mukaan edellisvuodesta kahdella prosentilla 1,35 miljoonaan kiloon. Lammastiloja sijaitsee eniten Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT