Maatalous

Jatkamishalua on, mutta luopumistuen loppuminen viivyttää sukupolvenvaihdosta

Maatalous 26.03.2018

Nuoret maatilan jatkajaksi haluavat luovuttivat ministeri Jari Lepälle vetoomuksen, jossa he vaativat kiireesti luopumistuen korvaavaa järjestelmää.


Pekka Fali
Kaisa Hosionaho luovutti ministeri Jari Lepälle vetoomuksen, jossa vaaditaan kiireesti luopumistuen korvaavaa järjestelmää.

Investointeja syntyy enemmän kuin sukupolvenvaihdoksia, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) totesi Rysky-päivillä Ylivieskassa perjantaina. Jatkajia pitäisi löytyä, hän murehti.

32-vuotias haapajärvinen Kaisa Hosionaho olisi valmis jatkamaan perheensä keskikokoista maitotilaa vaikka heti, mutta luopumistuen päättymisen vuoksi omaa vuoroa on odotettava vielä vuosia.

Hosionaho ei ole asian kanssa yksin. Hän ja kaksi muuta pohjoispohjalaista nuorta luovuttivat Lepälle vetoomuksen, jossa on 60 allekirjoittajaa. Vetoomuksessa he vaativat ministeriä kiirehtimään luopumistuen korvaavaa järjestelmää.

"Nyt tämä meno johtaa siihen, että viljelijät harmaantuvat ja potentiaalinen jatkava sukupolvi turhautuu", Hosionaho kiteytti.

Rysky-päivillä juhlapuheen pitänyt Leppä kuunteli nuorten viestin tarkkaavaisesti ja lupasi viedä asiaa eteenpäin.

"En lupaa, mutta vien viestiä, että luopumistuelle on saatava jatkoa tavalla tai toisella", ministeri sanoi.

Hosionaho toivoi tekoja, ei vain sanoja.

Konetapahtuma Rysky järjestettiin Ylivieskassa perjantaina ja lauantaina kymmenennen kerran, ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT