Maatalous

Ranskan maatalousministeri: Petoja on suojeltava, mutta karjankasvattajia on suojeltava pedoilta

Maatalous 26.03.2018

Suomen ja Ranskan maatalousministerit haluavat EU:n jäsenmaille kansallista liikkumavaraa susiasioissa. Maatalouspolitiikan uudistuksen päälinjoista ministerit ovat samaa mieltä.


Sanna Vornanen
Kalaa ei hirveästi tullut, kertoi Jari Leppä sunnuntain pilkkiretkestä. Stéphane Travert oli saanut yhden kunnon nykäisyn ja voitti sillä pilkkikisan.

Suomen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sekä Ranskan maatalous- ja ruokaministeri Stéphane Travert haluavat kansallista liikkumavaraa suurpetoasioissa.

Travert vieraili Suomessa viikonlopun ja maanantain. Viikonloppuna hän kävi muun muassa ministeri Lepän maatilalla, hakkuutyömaalla, UPM:n tehtaalla ja pilkillä.

Maanantaina Leppä ja Travert keskustelivat maatalouspolitiikan uudistuksesta, biotaloudesta, metsäasioista ja pedoista.

Petoasiat ovat olleet Ranskassakin paljon pinnalla. "Petoja on suojeltava, mutta myös karjankasvattajia on suojeltava pedoilta", linjasi Travert maanantaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Leppä sanoi Suomen ja Ranskan näkemysten suurpedoista olevan samankaltaiset. Ministeri kertoi Suomen ja Ranskan pitävän keskustelua yllä muiden jäsenmaiden sekä komission kanssa, että jäsenmaat saisivat enemmän kansallista liikkumavaraa petoasioissa.

Suden suojelu perustuu Euroopan unionin luontodirektiiviin.

Metsien hoidossa Travert kehui Suomea mallimaaksi.

Maatalouspolitiikan uudistuksessa Suomi ja Euroopan suurin maatalousmaa Ranska ovat samoilla linjoilla.

Molemmat kannattavat komission esitystä, jossa jäsenmaille annettaisiin enemmän päätösvaltaa maatalouspolitiikassa käytettävistä toimenpiteistä.

Lepän mukaan politiikan yksinkertaistamisen hengessä viherryttäminen ja täydentävät ehdot olisi yhdistettävä.

Travert sanoi, että on luotava kriisirahasto, josta viljelijöille saadaan apua yllättäviin kriiseihin.

Tukisanktioissa ministerit vaativat kohtuutta.

"Viljelijällä pitää olla mahdollisuus erehtyä", Travert sanoi.

Maatalousbudjetista ei mainittu lukuja, mutta ministerit katsoivat, että budjetin täytyy olla sopusoinnussa vaatimusten kanssa, jotka viljelijöille asetetaan.

Markkinoilta saatava tuotto on tärkein asia maatalouden kannattavuudessa. Siksi tarvitaan reiluutta kauppatapoihin. Kannattavuus on myös tärkein seikka saada nuoria viljelijöitä alalle, Leppä linjasi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT