Maatalous

Hurjasti maitoa - lehmien keskituotos ylitti 10 000 kiloa

Maitotiloilla tehtiin erinomaista työtä viime vuonna vaikeasta sadekesästä huolimatta. Energiakorjattu maitotuotos kestää vertailun Ruotsiin ja Tanskaan.
Nilsiäläisten Hannele ja Jukka Partasen karja oli omaa luokkaansa viime vuoden tuotosvertailussa. Lehmät lypsivät paljon ja lisäksi valkuaista ja rasvaa oli runsaasti.

Maidontuotannosta tehtiin taas uusi ennätys, kun Pro Agrian tuotosseurannassa olevien karjojen energiakorjattu maitomäärä ylitti ensimmäisen kerran 10 000 kiloa, olleen tarkalleen 10 129 kiloa. Lisäystä on 133 kiloa edellisvuoteen.

Maitomäärien ohella myös karjojen koko kasvaa hurjaa tahtia. Viime vuonna karjoissa oli keskimääri 43,8 lypsylehmää, mikä on 2,3 lehmää enemmän kuin edellisvuonna. Luomukarjat ovat vielä pykälää suurempia, keskimäärin lypsylehmiä oli viime vuonna 60,9.

Luomukarjoissa maitoa kertyi 8690 kiloa, kun kaikkien karjojen keskituotos oli tuhat kiloa enemmän.

Suomen karjat pärjäävät vertailussa naapurimaihin Ruotsin ja Tanskaan, missä energiakorjatut maitomäärät olivat viime vuonna 10 175 ja 10 524 kiloa lehmää kohti.

Proagria kertoi viime vuoden maidontuotannon tuloksista tiistaina aamulla Järvenpäässä.

Karjojen ykköseksi nousi nilsiäläinen Mäntylän tila, missä 24 lehmän karjan keskituotos nousi 14 491 energiakorjattuun maitokiloon lehmää kohti, yli tuhat kiloa enemmän kuin muilla.

Energiakorjatussa maitomäärässä otetaan huomioon rasva, valkuainen ja myös laktoosi, jos se on mitattu.

Mitään erityistä syitä huipputuloksen takaa ei löydy, asiat vain loksahtivat kohdalleen. Rehu onnistuttiin korjaamaan huippulaatuisena ja karjan jalostukseen on paneuduttu vuosikymmenien ajan, kertoo Jukka Partanen Nilsiästä.

Partanen kertoo tilan olleen pian vuosikymmenen kärkikymmenikössä, mutta ykkössija heltisi nyt ensimmäisen kerran. "Sitä osattiin myös odottaa, sillä maitomäärät ja rasvan ja valkuaisen pitoisuudet ovat olleet korkeita."

Vuosi sitten voiton vienyt ahvenanmaalaistila lopetti saman tien ja sama tilanne on Partasilla. "Jään eläkkeelle marraskuussa ja hetken vielä saatan jatkaa sen yli."

Hän jättää alan haikein mielin, sillä tilalle ei ole jatkajaa. Tästä olisi ollut hyvä jatkaa varsinkin, kun kasvamassa on hyviä vasikoita. Huippukarjalle on jo katsottuna ostajia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jo joka kolmas maitotilalla käytetty viljakilo tulee tilan ulkopuolelta

Holstein-lehmät ohittivat ayrshiret suosiossa tuotosseurantatiloilla

Maailman huippukarjat eivät asu Suomessa