Maatalous

Eläinsuojelulaki ja lomitusuudistus siirtynevät eduskunnan syksyn ohjelmaan

Ensin halutaan saada kesäksi aikataulutettu sote-uudistus voimaan, kertoi kansanedustaja Pertti Hakanen MTK-Satakunnan kokouksessa.
Hanna Lensu
Jouni Kylänpää (vasemmalta), Tero Tuominen ja Timo Rauvola saapuivat Pomarkussa pidettyyn MTK-Satakunnan kokoukseen Eurajoelta.

Valmistelussa olevat eläinsuojelulaki ja lomitusuudistus siirtyvät kansanedustaja Pertti Hakasen (kesk.) mukaan eduskunnan syysistuntokaudelle.

Syynä on se, että ensin halutaan saada kesälle aikataulutettu sote-uudistus voimaan. Tällä järjestyksellä vältetään mahdolliset ristiriitaisuudet eri uudistuksissa.

Hakanen vakuutti keskiviikkoiltana pidetyssä MTK-Satakunnan kevätkokouksessa, että molemmat maataloutta koskevat isot uudistukset ehditään kyllä saada valmiiksi nykyisen eduskunnan aikana.

Sastamalalainen Hakanen on myös MTK:n johtokunnan jäsen.

Kokouksessa pohdittiin varsin perimmäisiä kysymyksiä.

"Uskallanko suositella investointeja ja sukupolvenvaihdoksia niitä suunnitteleville viljelijöille", kysyi karvialainen Pentti Pentinmäki EU-maatalouspolitiikasta esitelmöineeltä Juha Ruipolta. Ruippo on MTK:n Brysselin toimiston johtaja.

"Tukirahat vähenevät. Loppuvatko epäreiluutukset ja saadaanko kauppa kuriin? Senttejä tarvitaan tuotteista enemmän, kun tukipuolta putoaa pois", Pentinmäki itse arveli.

Ruipon vastaus kuului, että sen eteen töitä tehdään, että vastaus olisi kyllä.

"Sitä ei tiedetä, mitä päätöksiä tuleva eduskunta tekee kansallisista tuista. Ainoa keino on löytää kaupallisia mahdollisuuksia", hän sanoi.

"Nyt tuntuu siltä, että kaikki hyöty maatalouden rakennekehityksestä ja tuottavuuden kasvusta on valunut muualle kuin tiloille."

Suomalainen vastuullinen kotieläintuotanto pitää huomioida ja jäljitettävyys säilyttää EU-maatalouspolitiikan uudistuksessa, vaati karvialainen Arto Ylilammi. Hän toi terveisiä lihaosuuskunta LSO:lta.

"Rehuvalkuaisomavaraisuuteen on saatu vähän nousua ja toivottavasti sitä pystyttäisiin lisäämään. Lisäksi tarvitaan reilua tulonjakoa", hän totesi.

Postikin sai kokouksessa terveisiä. MTK-Vammalan edustaja Juha Sianoja kertoi saaneensa kokouskutsun kirjepostissa samana päivänä.

"Kirje oli leimattu 15.3. ja se tuli perille 28.3. Kiitos Postille, että tuli kuitenkin ennen kokousta."

Tilaisuus pidettiin Pomarkun uudessa monitoimihallissa. Kunnanjohtaja Eero Mattsson kertoi, että rakennus lämpenee paikallisen energiaosuuskunnan hakkeella kuten kunnan muutkin kiinteistöt kirkonkylässä.

"Kunta saa kohtuuhintaista energiaa, öljyä jää käyttämättä, raha jää omaan kuntaan ja metsät tulevat hoidettua", hän kehui.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU aikoo luokitella yritysten toiminnot ilmaston kannalta hyviin ja huonoihin – maatalous ei ole täysin ilmastokestävää

Julkiset ruokapalvelut puhuttivat SuomiAreenassa – "Kuntien täytyy panostaa laatuun"

Kauppaa käytävä samoilla säännöillä