Maatalous

Tässä kanalassa ei tanssita isännän ja emännän pillin mukaan

Maatalous 30.03.2018 Lappeenranta

Kuorttisen luomukanalassa Lappeenrannassa tehdään niin kuin kana haluaa, koska se tietää itse parhaiten.


Jani Kautto
Pehkupohjaisella alueella kanat kylpevät ja kuopsuttelevat.
Pehkupohjaisella alueella kanat kylpevät ja kuopsuttelevat.
Jani Kautto
Ruokinta-alueella on ritiläpohja puhtauden vuoksi. Jokaista noin 50 kanaa kohden on yksi kukko, joka pitää laumaa järjestyksessä ja saa kanat tuottamaan feromoneja sekä oksitosiinia, jotka tuovat muniin makua.
Ruokinta-alueella on ritiläpohja puhtauden vuoksi. Jokaista noin 50 kanaa kohden on yksi kukko, joka pitää laumaa järjestyksessä ja saa kanat tuottamaan feromoneja sekä oksitosiinia, jotka tuovat muniin makua.
Jani Kautto
Brown Nick -rotuiset kanat munivat ruskeita munia.
Brown Nick -rotuiset kanat munivat ruskeita munia.
Jani Kautto
Kaisa ja Janne Rautakannel kanalassa.
Kaisa ja Janne Rautakannel kanalassa.

”Pitää nähdä kana. Se kertoo höyhenten ja jalkojen kunnolla sekä käytöksellä, mikä on hyvä. Ei sitä pysty huijaamaan”, luomukanalan isäntä Juha Kuorttinen sanoo.

”Miten se voikin heti kuoriuduttuaan tietää”, mies myhäilee.

Kuorttinen on yksi ensimmäisiä luomukananmunatuottajia Suomessa. Tilalla on itse kehitetty rehut kanoille ja poikasille, joista kasvavat kestävät munijakanat.

”Tähän ei ole koulua, etkä voi mennä mistään kysymään”, Juha Kuorttinen toteaa. Siksi pitääkin kysyä kanalta itseltään.

Nykyisin munia kysytään välillä kauppoihin mainostamattakin, mutta asiakaskunta ei ole tullut ilmaiseksi.

Ruokinnassa ja kanojen tuntemisessa piilee homman ydin. ”Kaikki, mitä syötät kanalle, päätyy munaan”, Juha Kuorttinen muistuttaa.

Juuri tästä syntyy hänen mukaansa luomumunien ero muihin kananmuniin. ”Monelle on hepreaa, mikä mikäkin kana nykyään on. Luomukana syö ihan eri tavalla kuin muut. Sille ei anneta mitään keinotekoista.”

Kuorttisen tytär Kaisa Rautakannel vertaa ruokintaa siihen, syökö ihminen tuoretta kalaa vai teollisesti valmistettua kalapuikkoa. ”Lähtökohtana on mahdollisimman puhdas ja aito ravinto.”

Vaativa ruokinta maksaa. Kun kanat lisäksi munivat hieman vähemmän kuin muussa tuotannossa, kustannukset ovat korkeammat.

”Kanoja ei pakoteta muottiin. Ei tuoteta niin kuin muut haluavat tai niin kuin on halvinta”, Kaisa sanoo.

Tilan toiminnan kannattavuus perustuu korkean laadun lisäksi siihen, että munat myydään kauppoihin suoraan tilalta ilman välikäsiä.

Pääsiäinen panee kanamunatuottajien arjen hetkeksi sekaisin. Työtunteja ei lasketa, kun jälleenmyyjien tilaukset kaksinkertaistuvat tavanomaisesta.

Kuorttisen luomukanalasta lähti pääsiäiseksi kauppoihin reilusti yli 100 000 munaa. Se on suunnilleen tilan noin 17 000 kanan viikon tuotanto. Tavallisena viikkona tilalta lähtee noin 60 000 munaa, ja tuotanto jakautuu kuormiin tasaisemmin, kertoo markkinoinnista ja myynnistä vastaava Janne Rautakannel.

Pääosa tuotannosta päätyy asiakkaille pääkaupunkiseudulla. Pisimmillään munat matkaavat Turkuun, ja lyhimmillään toimitusmatkaa ei ole lainkaan, kun osa vakioasiakkaista hakee munat suoraan tilalta.

Pääsiäistä edeltävällä viikolla tilapuodin jono mutkitteli pitkänä.

”Ensimmäisen tunnin aikana kävi 180 asiakasta, sen jälkeen en laskenut”, kertoo Kaisa Rautakannel.

Työtä tehdään Kuorttisen luomukanalassa pitkälti omalla joukolla. Tila tuo elannon monelle perheelle, sillä Satu-Anne ja Juha Kuorttisen neljästä lapsesta kolme työskentelee maatilalla täyspäiväisesti.

”Tykkäämme pitää nyörit omissa käsissä. Jokaisella on eri koulutus ja oma vahvuusalueensa, tarvitsemme kaikki toisiamme”, pakkaamon arjesta vastaava Kaisa kuvailee. Hän vanhempineen hoitaa pääasiassa kanalakäynnit.

Kaisan puoliso Janne vastaa myynnistä ja markkinoinnista, veljet Aki ja Lassi muun muassa peltotöistä, korjauksista ja logistiikasta. Lisäksi tilalla on kaksi ulkopuolista työntekijää.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT