Maatalous

HK Scan kehitti soijattoman rehun broilereille

Soija korvataan kotimaisilla palkokasveilla, kuten härkäpavulla. Kuluttajien ostokäyttäytyminen ratkaisee, kuinka suuri osa broilereista muuttuu soijattomiksi.
Kari Salonen
HK Scanin broilerituotannosta osa siirtyy kotimaisen valkuaisrehun käyttöön jo kevään aikana.

HK Scan on kehittänyt broilerinrehun, jossa soija korvataan kotimaisilla palkokasveilla, kuten härkäpavulla.

Uudistus nostaa broilerin tuotantoketjun kotimaisuusastetta, kun tuontisoijan välttämätön tarve poistuu.

Myös kustannukset nousevat.

"Korvaaminen ei ole mahdollista niin, että rehu maksaisi saman verran", toteaa yhtiön alkutuotannon ja eläinhankinnan tuottajapalveluista vastaava johtaja Ulf Jahnsson.

Lopullisen valinnan siitä, kuinka suuri osa broilereista jatkossa kasvatetaan härkäpavun voimalla, tekevät kuluttajat. Ilman soijaa kasvatettu broileri tuodaan myöhemmin osaksi HK Scanin Kariniemen-tuotteistoa.

"Sitten näemme, ovatko kuluttajat valmiita maksamaan kotimaisella valkuaisella kasvatetusta broilerista enemmän."

Ruokinnan kehittäminen on jatkoa viime syksynä käyttöön otetulle uudelle kasvatusmenetelmälle, jossa untuvikot kuoriutuvat kanalassa erillisten hautomoiden sijaan, kertoo HK Scanin eläinten hankinnasta ja alkutuotannosta vastaava johtaja Pia Nybäck.

Rehun resepti on kehitetty uudelleen, sillä soijan vaihtaminen suoraan härkäpapuun ja herneeseen ei onnistuisi, kertoo Jahnsson.

Haastavinta soijan korvaaminen on kaikkein nuorimpien eläinten, untuvikkojen ja pikkuporsaiden, rehuissa. Porsasrehujen osalta kehitystyö jatkuu edelleen. Rypsiporsas-tuotemerkin siat kasvatetaan jo ilman soijaa.

Kotimaisen valkuaisrehun käyttö alkaa kevään aikana. Siirtymistä rytmittää saatavuus. "Käyttöä lisätään saannin mukaan. Osuuksia on vielä vaikea sanoa. Kotimaista härkäpapua ei ole liikaa markkinoilla", Jahnsson toteaa.

HK Scanin uusi avaus lisää kotimaisen valkuaisen kysyntää. Yhtiö toivoo innostuksen viljelyyn kasvavan. "Suurin pullonkaula tälle keväälle lienee siemenen riittävyys ja itävyys. Kiinnostusta viljelyyn on."

Yhtiöllä on suunnitelmissa myös kannustimia viljelyn lisäämiseen.

Broilerirehujen uudistuksen taustalla on halu tukea kotimaista valkuaisen viljelyä ja työllisyyttä. "Ei se, että kaikki soija olisi jotenkin pahasta. Onhan se erittäin hyvin yksimahaisille soveltuva valkuaislähde", Jahnsson toteaa.

HK Scan on tehnyt periaatepäätöksen siirtyä kaikissa toimintamaissaan vain sertifioidun soijan käyttöön kuluvan vuoden loppuun mennessä. Suomessa vastuullisesti tuotetun soijan käyttöön siirryttiin viime vuonna.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kolmannes kaikesta suomalaisten syömästä lihasta on broileria – 14 prosenttia tuodaan

Härkäpapu-linssimuhennos

Itämaiset broileripullat