Maatalous

"Kaikille pitäisi antaa mahdollisuus kehittää tilaansa", Varsinais-Suomessa nousi huoli pienistä tiloista

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan alustus veti Uudenkaupungin Lokalahden seurakuntakotiin toista sataa viljelijää.
Sanne Katainen
MTK Varsinais-Suomen kevätkokouksessa toivottiin myös pienille ja keskisuurille kasvinviljelytiloilla tukea tilan kehittämiseen.

MTK-Varsinais-Suomen kevätkokouksessa torstaina kannettiin huolta pienten tilojen kehittämismahdollisuuksista.

"Pienet ja keskisuuret kasvinviljelytilat on ajettu ahtaalle. Kaikille pitäisi antaa mahdollisuus kehittää tilaansa", Markku Uski Pöytyältä sanoi viitaten maatalouden aloitus- ja investointituen 25 000 euron yrittäjätulovaatimukseen.

Vastauspuheenvuorossaan MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila myönsi rajojen olevan nykyään liian kaavamaisia. "Pienestäkin tilasta voi kasvaa menestystarina", Marttila muistutti.

Kalle Oivanen Nousiaisista huomautti maan kasvukunnon ylläpidon ja ojituksen tärkeydestä. Stiina Lerkki Meri-Naantalista nosti esiin brexitin vaikutukset maataloudelle.

Pekka Nieminen Paattisilta valitti huonosti toimivaa maakaapelointia ja ihmetteli ohran suurta hintaeroa Suomen ja Saksan välillä. Hän oli myös pettynyt MT:n uutisointiin, jossa satovahingon suuruutta verrattiin henkilöauton hintaan. Nieminen oli kuitenkin tyytyväinen siihen, että helmikuussa Liedossa pidetyn kannattavuusongelmia käsitelleen "kapinakokouksen" asialista on otettu käsittelyyn MTK:n ja tuottajaliiton johdossa.

Marttilan alustus veti Uudenkaupungin Lokalahden seurakuntakotiin toista sataa viljelijää. MTK:n uudet hankkeet, muun muassa Berliinin ruokamessuille osallistuminen ja sähköinen viljatori-palvelu saivat kehuja osanottajilta.

Etelä-Suomen kansallisen tuen jatko herätti jälleen kysymyksiä. Marttilan mukaan entinen 141-tuki on jo suurelta osin ajettu alas minkä takia tärkeintä on pitää huolta EU:n tuotantoon sidotun cap-tuen jatkosta, jota maksetaan esimerkiksi Etelä-Suomen maitotiloille. Liiton toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki nosti esille mahdollisuuden käyttää brexit-neuvotteluita hyväksi Pohjois-Suomen tuen laajentamiseksi koko maahan.

"EU:n perussopimukset avataan nyt joka tapauksessa. Olisiko iso asia saada koko Suomi tässä yhteydessä yhden tukijärjestelmän alle", Marttila pohti.

Vuoden 2017 työssäoppimistilaksi Varsinais-Suomessa nimettiin Tita-Marjut ja Osmo Salosen Mikolan luomutila Naantalissa. Yhdistysten välisen toimintakilpailun paras oli pienissä yhdistyksissä Lokalahti ja isoissa Vehmaa. Nuorten kerhojen parhaaksi nimettiin Vehmaa.

Lue lisää

EU:n maatalousvaliokunta antoi vihreää valoa Etelä-Suomen kansallisille tuille – "Koronaviruspandemia vain vahvistaa tarvetta ylläpitää omaa tuotantoa"

EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta kaksivuotinen, tosin komissio vielä nikottelee – Suomelle tärkeä Etelä-Suomen kansallinen tuki mukana

Etelä-Suomen kansallisille tuille haetaan jatkoa EU:ssa – Komissio väläyttänyt jatkomahdollisuutta

EU:n maatalousmepit linjasivat: Suomen kansalliset tuet voivat saada jatkoa