Maatalous

Kyrönjoen vettä saatetaan joutua päästämään pelloille – työkoneet kehotetaan siirtämään turvaan

Maatalous 15.04.2018

Tämän hetkisten laskelmien perusteella näyttää, että tulvaluukut avataan tiistaina tai keskiviikkona.


Kari Salonen
Toistaiseksi näyttää siltä, että Lapuanjoen vettä ei jouduta päästämään pengerrysalueille.

Näyttää siltä, että Kyrönjoen tulvaluukut avataan tiistaina tai keskiviikkona ja vettä joudutaan päästämään pengerrysalueille eli pelloille, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta. Ely-keskus on varoittanut tekstiviestillä alueen asukkaita ja kehottanut heitä siirtämään työkoneet turvaan.

Tulvaluukkujen avaamisella suojellaan Ilmajoen keskustaa.

Tämän hetkisen ennusteen mukaan tulvahuippu kestää nelisen päivää, jonka jälkeen vesi alkaa laskea. Pelloille päässyttä vettä aletaan tuolloin pumpata takaisin jokeen.

Pahimmalla hetkellä tulvavettä pyritään ottamaan myös Kyröjoen yläpuolella sijaitsevaan Pitkämön tekoaltaaseen, joka ei kuitenkaan ole kovin suuri, Haukilehto kertoo.

Kyrönjoen kevättulva on tänä vuonna keskimääräistä suurempi. On harvinaista, että Kyrönjoen vettä jouduttaisiin päästämään pengerrysalueille, Haukilehto kertoo. Suunnitelmien mukaan näin käy keskimäärin kerran 20 vuodessa. Tulvaluukut jouduttiin kuitenkin edellisen kerran avaamaan lokakuussa 2012 ja keväällä 2013.

Tulvakeskuksen Lapuanjoen vesistöaluetta koskevan ennusteen mukaan Kuortaneenjärvellä saattaa esiintyä tulvahaittoja. Matalalla olevien rantakiinteistöjen omistajia kehotetaan varautumaan siirtämällä irtaimistoa ylemmäs.

Lapuanjoella näyttää toistaiseksi siltä, että vettä ei jouduta päästämään pengeralueilla, Haukilehto kertoo.

Vaasan eteläpuolisille rannikon jokivesistöille Tulvakeskus ennustaa pääosin keskimääräistä kevättulvaa, mutta jääpatoriski on olemassa. Teuvanjoelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa virtaamaa.

Perhonjoella tulvahuippu osunee huhti-toukokuun vaihteeseen ja jää tämän hetken ennusteiden perusteella keskimääräiseksi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT