Maatalous

Knehtilän tila palkittiin ilmasto- ja kiertotaloustyöstä

Tila pyrkii vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti ympäristön ja luonnon tilaan sekä ilmastoon.
Kimmo Haimi
Markus Eerola isännöi palkittua Knehtilän tilaa Hyvinkäällä.

Hyvinkäällä sijaitseva Knehtilän suvun luomuviljatila on valittu huhtikuun Hinku-teon palkinnonsaajaksi.

Hinku-foorumi on ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden yhteistyöverkosto, johon kuuluu kuntia, yrityksiä ja asiantuntijoita.

Knehtilän tilalla on käytössä ilmastoystävällisiä ja kiertotaloutta tukevia maanviljelymenetelmiä. Lisäksi tila on edelläkävijänä suunnitellut ja toteuttanut vähähiilistä, ravinne- ja energiaomavaraista agroekologista symbioosimallia yhteistyössä yritysten kanssa Hyvinkään Palopurolla. Tila siirtyi luomuviljelyyn vuonna 2010.

”Arvostamme Knehtilän tilan kokonaisvaltaista ympäristönäkemystä ja edelläkävijyyttä. Ruuan- ja energiantuotannon symbioosimaisilla ratkaisuilla voidaan paikallisesti saavuttaa merkittäviä hyötyjä niin kiertotalouden, työllisyyden, kestävän ruuantuotannon kuin ympäristönsuojelun näkökulmasta”, sanoo Hinku-verkoston palkintoraatia edustava suunnittelija Venla Riekkinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Knehtilän tilan viherlannoitusnurmet toimitetaan yhdessä lähitilojen hevosen- ja kananlannan kanssa kuivamädätyslaitokseen. Laitoksesta saadaan biokaasua pääasiassa ajoneuvoihin myytäväksi sekä tilojen energiatarpeisiin.

Sivutuotteena tuleva ravinnerikas mädätysjäännös palautetaan pelloille lannoitteeksi, mikä vähentää ravinnehävikkiä ja poistaa tarpeen hankkia ostolannoitteita. Sato paranee samalla kun kulut ja päästöt vähenevät.

Lisäksi toiminta tuo alueelle työpaikkoja rakenteilla olevaan biokaasulaitokseen ja suunnitteilla olevaan luomuleipomoon, joka tulee saamaan suuren osan jauhonsa Knehtilän tilalta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Etelä-Karjala ja Pirkanmaa suuntaavat hiilineutraaleiksi maakunniksi – "Viestii vahvasta sitoutuneisuudesta"

Biokaasun tankkaus on alkanut pirteästi Palopuron asemalla Hyvinkäällä

Palopuron biokaasuasema vihittiin käyttöön – Tiilikainen painoi vihreää nappia, koska punainen on varattu oppositiolle