Maatalous

Pelloille heitettyjen tölkkien ongelma on täällä taas – "Olkaa juomatta, jos tölkin hävittäminen vastuullisesti on liikaa vaadittu"

Maatalous 17.04.2018

Kun lumet sulavat, pelloilta alkaa paljastua piittaamattomien ohikulkijoiden heittämiä oluttölkkejä.


Sanne Katainen
Juomatölkit voivat rehun joukossa paloiksi silpoutuneina tappaa lehmän.

Kevään tullen lumien alta on alkanut paljastua jälleen ohikulkijoiden heittämiä juomatölkkejä. Asiasta on harmistunut muun muassa pälkäneläinen viljelijä Pekka Moisio, joka nosti asian keskusteluun sosiaalisessa mediassa.

"Tuolle peltolohkolle on kylvetty timoteitä, nurminataa ja raiheinää, siellä ei kasva oluttölkkejä. Tästä on joka vuosi puhetta mediassa ja siltikin löydän joka vuosi tölkkejä pelloiltamme", Moisio toteaa Facebook-päivityksessään.

Oluttölkki on lehmien terveydelle vaarallinen, koska se menee helposti rehuntekovaiheessa rehun joukkoon.

Moision tilalla on parikymmentä lypsylehmää. Kahdeksan vuoden aikana outoihin, tölkinpalasiin viittaaviin oireisiin on kuollut 3–4 lehmää.

"Olkaa juomatta, jos tölkin hävittäminen vastuullisesti on liikaa vaadittu", Moisio vetoaa Facebookissa.

Moisio kertoo MT:lle, että sosiaalisessa mediassa kovan huomion saanut nelosoluttölkki löytyi pellolta sadan metrin päästä Hämeenlinnaan johtavalta kantatie 57:ltä. Hangen päällä kevyt tölkki kulkeutuu tuulen mukana pitkiä matkoja.

Hän toivoo, että autoilijat ja matkustajat miettisivät roskaamisen seurauksia ennen kuin syytävät tavaraa ikkunasta ulos.

"Tien varren pelloilta löytyy frisbeetä, lasikuituista jääkiekkomailaa, kaikkea mahdollista autonrenkaista pakoputkeen."

Parin viimeksi kuluneen vuoden aikana pälkäneläistilan lehmät ovat välttyneet tölkkien aiheuttamilta murheilta.

"Olemme siirtyneet käyttämään urakoitsijaa, jolla on rehuntekolaitteissa metallinpaljastin", Moisio kertoo. Muuta pirstoutunutta roskaa metallispaljastinkaan ei löydä.

Lue myös:

Kyselyn yllättävä tulos: Juomatölkit tappavat lehmiä lähes joka kolmannella nautatilalla

Tölkki tappoi jämsäläisen karjatilallisen lehmän – “Järki käteen”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT