Maatalous

MTK:n Isomaa: Isoimmat valiolaiset osuuskunnat linjanneet maidon tuottajahinnan laskusta 2,5 sentillä

Siikalatvalaiselle Juha Saukolle tieto hinnan alennuksesta oli kipupiste, joka johtaa tuotannon lopettamiseen.
Maidontuottajahinnan lasku on monelle tilalle raju isku, ja patouttaa todennäköisesti investointeja, arvioi MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtaja Eero Isomaa.

Maidon tuottajahinta seuraa Suomessakin muun Euroopan suuntaa alaspäin.

"Ainakin isoimmat valiolaiset osuuskunnat ovat yhteisesti linjanneet tuottajanhinnan laskevan 2,5 senttiä litralta. Lasku on suunniteltu alustavasti toukokuun alkuun", kertoo MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtaja Eero Isomaa.

Isomaa sanoo, että hinnan laskua ei ole tuottajajärjestössä varsinaisesti ennustettu, mutta aavisteltu kyllä.

"EU:n isoissa maitomaissa, Ranskassa ja Saksassa, tuotanto on kasvanut selvästi. Aina kun EU:n markkinoille tulee tavaraa lisää, se johtaa hinnan laskuun."

Suomessa on monesti onnistuttu sinnittelemään muun EU:n hintoja korkeammalla pidempään kuin muissa maissa, mutta nyt vaikutukset tuntuvat meilläkin välittömästi. Se kertoo vaikeasta tilanteesta, Isomaa selventää.

"Kriisiin tässä ollaan menossa."

Tieto Valion tuottajahinnan laskusta levisi Facebookissa ennen kuin osuuskunnat olivat tiedottaneet asiasta tuottajilleen. Yksi keskustelun aloittajista oli siikalatvalainen maidontuottaja Juha Saukko.

Hänen omalla tilallaan hinnanlasku johtaa maidontuotannon lopettamiseen.

”Meidän kohdalla kipupiste oli tässä. Nyt käytetään asiantuntijoita avuksi selvittämään, mikä ajankohta on oikea ja miten tuotanto saadaan lopetettua mahdollisimman hallitusti.”

Isomaan syyttävä sormi osoittaa komissioon, joka on kerännyt maitojauhetta varastoon vuodesta 2014 lähtien ja antanut isojen maitomaiden lisätä tuotantoa. "Nyt siitä kärsivät tuottajat koko Euroopassa."

Tilanteen hillitsemiseksi pitäisi hänen mielestään nyt panna pystyyn koko EU:n kattava järjestelmä tuotannon vähentämiseksi.

"Maidon tuottaminen on pitkäsyklistä toimintaa vasikasta lypsylehmäksi. Tarvittaisiin myös pitkäjänteisiä muutoksia rauhoittamaan markkinaa."

Luonnonvarakeskuksen mukaan maidon tuottajahinta oli helmikuussa keskimäärin 40 senttiä. EU-komission seurannan mukaan Suomen hinta oli maaliskuussa keskimäärin 39,1 senttiä maitolitralta.

Lue myös:

Valio ei kommentoi tietoa 2,5 sentin tuottajahinnan laskusta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Kun jostain antaa palautetta, sen saa tuntea omissa nahoissaan” – lomittajapula vei lomat monelta kotieläintilalta

Tehokasvihuoneet, lypsyrobotit, geenimuokkaus – Hollanti tähtää ruuan tuotannon tuplaamiseen

Hollantilaispankki: Afrikkalainen sikarutto voi nostaa maidon hintaa tulevina vuosina