Maatalous

EU rajoittaa brasilialaisen broilerinlihan tuontia Eurooppaan – Syynä salmonella

Maatalous 25.04.2018

Brasilia ei ole pyynnöistä huolimatta pystynyt vähentämään salmonellatapauksia, EU vetoaa.


Juha Sinisalo
Kuvan lihat eivät liity tapaukseen.

Euroopan komissio on laittanut Brasilian suurimpia siipikarjan tuottajia mustalle listalle, koska ne eivät noudata EU:n salmonellasäädöksiä.

Komissio ja jäsenmaat päättivät viime viikolla yksimielisesti, että 20 brasilialaista tuotantolaitosta ei saa enää tuoda lihaa EU-alueelle. Valtaosassa kiellon saaneista laitoksista tuotetaan vain broilerinlihaa.

EU on raportoinut alueellaan useista brasilialaisista lihoista peräisin olevista salmonellatapauksista. EU on pyytänyt paikallisia yhtiöitä korjaamaan tilanteen, mutta ilman vastakaikua, kertoo Poultry World.

Viimeisin brasilialainen salmonellatapaus havaittiin suolatusta siipikarjanlihasta maalikuussa Saksassa.

Brasilia on kertonut vievänsä päätöksen Maailman kauppajärjestöön. Kielto vahingoittaa kolmasosaa maan broilerinlihan tuonneista.

Brasilialaiset edustajat väittivät jo syksyllä, että Euroopan viranomaiset ovat soveltaneet suolatuille tuotteille tiukempia standardeja kuin julkisesti on ilmoitettu.

EU:n tuottajien järjestö Copa-Cogeca on tyytyväinen EU:n päätökseen.

"Meillä ei ole varaa aliarvioida eurooppalaisen ruuan korkeita standardeja ja jäljitettävyyttä", pääsihteeri Pekka Pesonen sanoo.

Lue myös:

Brasilia valitti EU:n salmonellasäädöksistä