Maatalous

Satamaidon hallituksen puheenjohtaja: "Kun valiolainen hinta laskee, kauppa sanelee alennuksen muille"

Maatalous 27.04.2018

Kun valiolaiset osuuskunnat ilmoittivat tuottajilleen laskevansa tuottajahintaa, sillä ei pitänyt olla vaikutusta meijerien myyntihintoihin.


Jyrki Soukainen ei hyväksy sitä, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto on antanut Valion Kivi-maitokiintiöstä ison siivun suoraan kaupalle.

Kun valiolaiset osuuskunnat ilmoittivat tuottajilleen laskevansa tuottajahintaa, sillä ei pitänyt olla vaikutusta meijerien myyntihintoihin. Mutta olipa vain, itsenäisen Satamaidon hallituksen puheenjohtaja, raumalainen maidontuottaja Jyrki Soukainen kertoo.

"Saman tien kauppa ilmoitti meille, että hintaa lasketaan."

"Se on automaatti. Tulee mieleen, pitääkö kaupan aseman todella olla näin vahva."

Soukaisen mukaan tilanne johtuu suurelta osin siitä, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on antanut Valion Kivi-maitokiintiöstä suuren siivun suoraan kaupalle.

"Näin kauppa saa suoraan tarkan tiedon tuottajahinnan kehityksestä, vetää siitä johtopäätökset ja käyttää vahvaa asemaansa hyväksi."

Maidon hinnan lasku harmittaa Soukaista.

Kaupan omat merkit ovat vallanneet nestemaitohyllyn, hän toteaa.

"Kotimaista hyvää raaka-ainetta tuhlataan private label -tuotteisiin. Mikään muu ei ratkaise kuin hinta."

Maito ei enää olekaan haluttu tuote, vaan jotain tyyliin "nappaanpa tuosta hyllystä jonkin purkin".

Jo aiemmin 2000-luvulla on kuitenkin ollut nähtävissä, että jos maidon hinta hiukan nousee, tuotteesta tulee halutumpi ja menekki kasvaa, Soukainen toteaa.

KKV:lle tärkeintä on, että kuluttajan etu toteutuu, Soukainen sanoo. "Ruokaketjun alkupäätä ei näköjään tarvitse kenenkään miettiä."

Suomen maitomarkkinoilla tilanne on ajautunut siihen suuntaan, että maidon tuottajahinta on eurooppalaista tasoa.

"Täällä toimitaan rankemmissa oloissa ja kriteerit tuotannolle ovat tiukat. Emme voi päästä samoihin tuotantokustannuksiin kuin Keski-Euroopassa, vaikka meillä olisi miten isot yksiköt."

Maitomarkkinoilla on takana monta hankalaa vuotta.

"2014–15 tulivat sekä kiintiöiden poisto että Putinin vastapakotteet", Soukainen muistelee. "Pakotteet aiheuttivat markkinahäiriön, joka jätettiin maidontuottajan maksettavaksi."

Monelle tilalle takana olevat 3–4 tappiollista vuotta tarkoittavat sitä, että ne putoavat leikistä, hän toteaa. "Ne eivät ehkä juuri nyt lopeta tuotantoa vaan roikkuvat jonkin aikaa mukana. Investoida ne eivät enää voi vaan ajavat olemassa olevat resurssit loppuun. Viiveellä tapahtuva rakennemuutos voi tuoda jossain vaiheessa yllätyksiä."

Lue lisää:

Valio ei kommentoi tietoa 2,5 sentin tuottajahinnan laskusta

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT