EU kielsi neonikotinoidien käytön kaikessa peltoviljelyssä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

EU kielsi neonikotinoidien käytön kaikessa peltoviljelyssä

Suomessa kielto vaikuttaa eniten sokerijuurikkaan viljelyyn. Öljykasvien viljelyyn on voimassa poikkeuslupa.
Viestilehtien arkisto
Sokerijuurikkaan viljely vaikeutuu neonikotinoidikiellon vuoksi.

EU on päättänyt tänään kieltää hyönteistorjunta-aineina käytettävien neonikotinoidien käytön peltoviljelyssä. Jatkossa aineita saa käyttää ainoastaan kasvihuoneissa.

"Mehiläisten terveys on minulle hyvin tärkeää, sillä se vaikuttaa eliöstön monimuotoisuuteen, ruuantuotantoon ja ympäristöön", EU:n terveyskomissaari Vytenis Andriukaitis sanoi Agrarheute-uutissivuston mukaan.

Suomessa päätös vaikuttaa erityisesti sokerijuurikkaan viljelyyn, kertoo maatalousylitarkastaja Tove Jern maa- ja metsätalousministeriöstä.

Keväällä kylvettävien öljykasvien viljelyyn Suomella on voimassa kansallinen hätälupa, joka sallii neonikotinoidien käytön peittaukseen. EU on kieltänyt neonikotinoidien käytön mehiläisiä houkuttaville kasveille jo vuonna 2013.

Hätälupa on saatu 120 päiväksi kerrallaan ja nykyinen lupa kattaa tämän kevään kylvöt. EU:n tuore kieltopäätös ei vaikuta tähän lupaan.

Sokerijuurikkaalle hyväksyttyä peittausainetta saa käyttää vielä ylimenokauden, eli tämän kevään kylvöt voi tehdä neonikotinoideja sisältävällä valmisteella peitatuilla siemenillä. Kielto astuu voimaan luultavasti ennen ensi vuoden kevättä.

"Sokerijuurikkaan viljelyyn muutos on isoin. Se on syy siihen, että Suomi vastusti tätä päätöstä. Meidän asiantuntijoidemme mukaan neonikotinoidien käyttö sokerijuurikkaalle ei aiheuta riskiä pölyttäjille", Jern kertoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes arvioi, että peittauskielto lisää pyretroidiruiskutuksia pelloilla. Pyretroidit ovat myrkyllisiä vesieliöille, pölyttäjille ja muille hyötyniveljalkaisille, eikä Tukes pidä niitä hyvänä vaihtoehtona torjuntatehon eikä ympäristövaikutusten kannalta.

Neonikotinoidikielto vaikuttaa myös metsätaimien viljelyyn. Tukkimiehentäin torjuntaan on käytetty valmistetta, joka sisältää kiellettäviä aineita.

Valmisteelle on vaihtoehto, mutta se on puolestaan kielletty Ruotsin metsäsertifiointikriteereissä. Kielto aiheuttaa tätä kautta ongelmia Ruotsiin taimia vieville taimitarhoille.

Lue lisää

Tukes myönsi jälleen poikkeusluvan peittausaineelle – Avena toivoo sen rohkaisevan rypsin ja rapsin kylvöihin

Neonikotinoidit vaikuttavat kimalaisiin tupakan lailla: Mitä enemmän ne niitä saavat, sitä enemmän ne myös niitä haluavat

Euroopan viljelijät vastarintaan EU:n hyönteistorjunta-ainekiellosta – Vaativat poikkeusta sokerijuurikkaalle

BBC: EU-tuomioistuin piti torjunta-ainerajoituksen voimassa