Maatalous

Sianlihan MRSA ei ole riski kuluttajille – hyvä hygienia teurastamoilla pitää bakteerin kurissa

Useille antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri on sikaloiden kansainvälinen ongelma.
Eetu Sillanpää
Vaikka MRSA-bakteeria on sikaloissa entistä enemmän, sitä päätyy harvoin myynnissä olevaan sianlihaan.

Hyvän teurastamohygienian ansioista Suomessa vähittäismyynnissä olevassa tuoreessa sianlihassa on MRSA-bakteeria vain satunnaisesti, selviää Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa vuosina 2016–2017 tehdystä tutkimuksesta.

Useille antibiooteille vastuskykyistä MRSA eli Staphylococcus aureus -bakteeri ei ole Suomessa erityinen riski kuluttajille, sanoo Eviran elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen.

Bakteerin esiintyvyyttä tutkittiin myös teuraaksi menevistä sioista. MRSA:ta löytyi edellistä tutkimusta enemmän, mutta bakteeri yleistyy teurassioissa kaikkialla – ei vain Suomessa.

Suomessa ei ole tiedossa yhtään tapausta, jossa MRSA olisi tarttunut sianlihasta ihmiseen, Evira tiedottaa.

Eviran tutkimuksessa otettiin 220 näytettä vähittäiskaupassa myynnissä olleesta tuoreesta maustamattomasta lihasta, josta suurin osa oli kotimaista. MRSA:ta löytyi kuudesta prosentista näytteitä. Vastaava luku vuonna 2015 oli kolme prosenttia.

Teuraseriä oli tutkittavana 61, joista kustakin otettiin bakteerinäyte viidestä siasta. MRSA:ta löytyi 77 prosentissa näytteitä.

Vastaava selvitys tehtiin edellisen kerran vuosina 2009–2010. Tuolloin bakteeria todettiin noin neljänneksessä tutkituista teuraseristä.

Keittiöissä MRSA:n kuten monin muunkin bakteerin saa pidettyä loitolla huolehtimalla hyvästä käsi- ja keittiöhygieniasta ja kypsentämällä sianliha kunnolla.

Sikojen parissa työskentelevät ovat suurimmassa vaarassa saada MRSA-tartunta. Siksi sikaloiden ja eläinkuljetusten hygienia ja tautisuojaus pitää olla kunnossa.

MRSA ei yleensä sairastuta terveitä ihmisiä ja eläimiä, mutta se voi tulehduttaa rikkoutunutta ihoa tai leikkaushaavoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiinasta yritettiin salakuljettaa 50 konttia sianlihaa Yhdysvaltoihin

Irlantilaisviljelijä syyttää eläinlääkäriopiskelijoita herkkähipiäisyydestä ja maataloudesta vieraantumisesta – "He palasivat sikalasta itkien"

Suomalaiset lihatalot ovat hyötyneet taudista, joka saattaa tappaa jopa puolet Kiinan sioista