Maatalous

Ruotsissa kohistaan petopolitiikasta – Susien hyökkäyksessä kuoli yli 60 lammasta, mutta kaatolupaa ei heru

Maatalous 09.05.2018

Tukholman seudun suurin lammastila lopettaa, koska petotilanne on yrittäjän mielestä toivoton.


Muun muassa Land Lantbruk -lehti uutisoi Molstabergin lammastilan mittavasta petovahingosta.

"Haluan vain mennä kotiin ja itkeä", toteaa ruotsalainen lammastilallinen Johan Lundgren Land Lantbruk-lehdessä.

Sudet tekivät viime viikon keskiviikkona valtavan tuhotyön Lundgrenin lammaslaitumella Södertäljen kunnassa. Aikuinen susipari ja kaksi nuorta yksilöä pääsivät petoaidasta huolimatta laitumelle. Lopputuloksena oli yli 60 kuollutta lammasta. Osa niistä kuoli heti, osa oli niin huonossa kunnossa, että ne piti lopettaa.

Tapaus on saanut paljon julkisuutta Ruotsissa. Kohu yltyi, kun viranomaisilta tuli tieto, ettei alueelle myönnetä tilanteen vuoksi sudenmetsästyslupaa.

Lundgrenille ja hänen vaimolleen Elisabeth Aschanille viranomaisten linjaus oli viimeinen pisara. Pariskunta aikoo lopettaa tilanpidon kokonaan.

"En jaksa enää keräillä raatoja", isäntä toteaa Land Lantbrukille.

Kyseinen Molstabergin tila on lehden mukaan Tukholman seudun suurin lammastila, jolla on enimmillään ollut 1 000 lammasta.

Tuottajajärjestö LRF:n aluepäällikkö Carl Aschan kertoi lehdelle, että 85–90 tilan laitumista on aidattu petoaidoilla. Viime viikon verilöylyn alueella aitaus oli 300 metrin pätkää lukuun ottamatta uutta aitaa.

Viranomaiset perustelivat metsästyspäätöstään sillä, että tilan petoaita oli ollut puutteellinen. Näin ollen ongelma on heidän mukaansa ratkaistavissa muulla keinolla kuin metsästyksellä.

Eilen tiistaina tapahtui jälleen susivahinko lammastilalla Avestan lähellä, noin 150 kilometrin päässä Tukholmasta luoteeseen. Svensk Jakt -lehden mukaan pedot tappoivat yhdeksän lammasta ja kymmenes jouduttiin lopettamaan.

Land Lantbruk -lehden juttu aiheesta ja kuvat Molstabergin tilalta

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT