Lämpökamerakuvauksella voi tutkia nautojen vointia - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Lämpökamerakuvauksella voi tutkia nautojen vointia

Pintalämpötilan muutos voi paljastaa esimerkiksi jalkavaivan jo varhaisessa vaiheessa.
Jarkko Sirkiä
Sorkkien kuvaaminen lämpökameralla saattaisi paljastaa esimerkiksi tulehduksen jo varhain.

Lämpökameralla kuvaamalla voitaisiin saada kivuttomasti ja eläimelle stressiä aiheuttamatta esiin nautojen vaivoja, kuten utaretulehduksia, stressiä sekä jalkavaivoja.

Kuvauksella saadaan selville yksilön pintalämpötilojen muutoksia, joiden avulla ongelmia voidaan saada esiin jo varhaisessa vaiheessa.

Hevosilla lämpökamerakuvausta on testattu myös lopputiineyden tutkimiseen kyljen läpi ja sioilla kiiman tarkkailuun. Molemmat olisivat luultavasti mahdollisia myös naudoilla, arvioivat Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat Elina Koskela ja Mirka Kortelainen.

Agrologi-opiskelijat tutkivat opinnäytetyössään eläinlääkärien ja muiden alan ammattilaisten kiinnostusta hyödyntää lämpökamerakuvausta työssään. Vastauksia saatiin 58.

Aineiston perusteella sorkkahoitajat, eläinlääkärit, asiantuntijat ja neuvojat ovat kiinnostuneita hyödyntämään lämpökamerakuvausta, mutta harva haluaa itse investoida tarvittavaan laitteistoon.

Lämpökameroiden hinnat vaihtelevat 500 eurosta kymmeniin tuhansiin. Opiskelijoiden mukaan hyvä laitteisto maksaa tuhansia.

Lämpökuvaaminen vaatii tarkasti tietyt olosuhteet, jotta kuvat antavat luotettavaa tietoa. Myös kuvien tulkitseminen edellyttää osaamista, jota Suomessa on vielä alalta niukasti.

Mahdollisina käyttökohteina nähtiin tuloksissa myös muun muassa kylmäpihatot, teurastamon elävänä tarkastukset ja säilörehun lämpeneminen.

Lämpökameroiden jokapäiväiseen käyttöön on Suomessa vielä matkaa, mutta kiinnostusta siihen on myös kotieläintiloilla, kertovat opinnäytetyön tekijät.

Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Savonia-ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen ja kuuden nautatilan toteuttama Kuvaa Nautaa -hanke.

Tammikuussa 2018 alkaneessa kolmivuotisessa hankkeessa kehitetään ohjeistusta nautatiloilla tehtävään lämpökamerakuvaukseen.

Uutista korjattu 11.5.2018 klo 7:44. Muutettu Mirka Kortelaisen nimi oikein.

Lue lisää

Video: Mininaudat ovat nyt suosittuja lemmikkejä Yhdysvalloissa – Rich Bogle esittelee miniatyyrikarjaansa

Maarianhaminan kaduille ilmestyi erikoinen juhannuskulkue – karanneet naudat tepastelevat Ålandstidningen-lehden videolla

Katso video: Nauta on koiraakin nopeampi oppimaan – jo viidellä toistolla voit helpottaa tulevia hoitotoimenpiteitä

Brittiviljelijöiden visio: Biohiilen syöttäminen karjalle saattaa vähentää tuotannon ympäristövaikutuksia