Maatalous

Lämpökamerakuvauksella voi tutkia nautojen vointia

Pintalämpötilan muutos voi paljastaa esimerkiksi jalkavaivan jo varhaisessa vaiheessa.
Jarkko Sirkiä
Sorkkien kuvaaminen lämpökameralla saattaisi paljastaa esimerkiksi tulehduksen jo varhain.

Lämpökameralla kuvaamalla voitaisiin saada kivuttomasti ja eläimelle stressiä aiheuttamatta esiin nautojen vaivoja, kuten utaretulehduksia, stressiä sekä jalkavaivoja.

Kuvauksella saadaan selville yksilön pintalämpötilojen muutoksia, joiden avulla ongelmia voidaan saada esiin jo varhaisessa vaiheessa.

Hevosilla lämpökamerakuvausta on testattu myös lopputiineyden tutkimiseen kyljen läpi ja sioilla kiiman tarkkailuun. Molemmat olisivat luultavasti mahdollisia myös naudoilla, arvioivat Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat Elina Koskela ja Mirka Kortelainen.

Agrologi-opiskelijat tutkivat opinnäytetyössään eläinlääkärien ja muiden alan ammattilaisten kiinnostusta hyödyntää lämpökamerakuvausta työssään. Vastauksia saatiin 58.

Aineiston perusteella sorkkahoitajat, eläinlääkärit, asiantuntijat ja neuvojat ovat kiinnostuneita hyödyntämään lämpökamerakuvausta, mutta harva haluaa itse investoida tarvittavaan laitteistoon.

Lämpökameroiden hinnat vaihtelevat 500 eurosta kymmeniin tuhansiin. Opiskelijoiden mukaan hyvä laitteisto maksaa tuhansia.

Lämpökuvaaminen vaatii tarkasti tietyt olosuhteet, jotta kuvat antavat luotettavaa tietoa. Myös kuvien tulkitseminen edellyttää osaamista, jota Suomessa on vielä alalta niukasti.

Mahdollisina käyttökohteina nähtiin tuloksissa myös muun muassa kylmäpihatot, teurastamon elävänä tarkastukset ja säilörehun lämpeneminen.

Lämpökameroiden jokapäiväiseen käyttöön on Suomessa vielä matkaa, mutta kiinnostusta siihen on myös kotieläintiloilla, kertovat opinnäytetyön tekijät.

Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Savonia-ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen ja kuuden nautatilan toteuttama Kuvaa Nautaa -hanke.

Tammikuussa 2018 alkaneessa kolmivuotisessa hankkeessa kehitetään ohjeistusta nautatiloilla tehtävään lämpökamerakuvaukseen.

Uutista korjattu 11.5.2018 klo 7:44. Muutettu Mirka Kortelaisen nimi oikein.

Lue lisää

Yle uutiset: Karjatilalliset säilyttivät taivasalla kymmeniä naudanraatoja ja hautasivat niitä maahan Kauhajoella – oikeus tuomitsi sakkoihin

Katso video: Lehmät vilvoittelevat hellepäivänä viileässä vesisuihkussa

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Tunnistatko Suomessa tavattavat lammas- ja nautarodut? Selvitä sisäinen karjakkokertoimesi MT:n rotutestillä!