Maatalous

Imatralta saadaan mansikoita ja varhaisperunaa juhannukseksi

Maatalous 17.05.2018 Imatra

Nelisen viikkoa ja imatralaisen Simo Rasimuksen pelloilta päästään korjaamaan suomalaisten hartaasti odottamia punaposkia.


Terhi Torikka
Simo Rasimus ei panisi pahakseen, jos mansikkapellot saisivat hieman sadetta niskaansa.

Lämmin jakso on kirinyt myöhäistä kevättä vauhdilla. ”Harva enää muistaa, että tämä on oikeastaan myöhäinen kevät”, naurahtaa Rasimuksen maatilan isäntä Simo Rasimus Imatralta.

Harson alla aikaiset zephyr-mansikat kukkivat jo. Satoa niistä aletaan saada noin neljän viikon kuluttua. Perässä tulee valtalajike polka.

Mansikan kannalta saisi olla hieman hellettä viileämpää. Varsinkin taimien istutus sujuisi parhaiten noin 15 asteessa ja tihkusateessa, Rasimus kertoo.

Osa mansikoista on vielä harson alla, sillä yöllä maanpinnan lämpötila laskee yhä lähelle nollaa.

Lämpimän sään etu on, että hallan vaara pienenee kun maa ja vedet lämpenevät.

Mansikat talvehtivat tänä vuonna hyvin, mutta edellistalven vaurioita näkyy yhä. ”Ulkomaisten polka-taimien laatu vaihtelee nykyisin, kaikki eivät kestä”, isäntä sanoo.

Mansikkaa on viljelyssä runsaat 20 hehtaaria. Siitä uudistetaan tänä vuonna noin viisi hehtaaria, mikä tarkoittaa vajaata 200 000 taimea.

Pääosa tulee ulkomailta, mutta tila on kokeillut myös omien taimien kasvatusta hyvällä menestyksellä. Istutukset käynnistyvät ensi viikolla.

Vapun alla kylvetty tarhaherne on lähtenyt mukavasti kasvuun lämpimässä maassa.

Myös tilan toisella viljelmällä Ruokolahden Äitsaaressa varhaisperunat ovat hyvällä taimella. ”Ehtivät juhannukseksi”, Rasimus sanoo tyytyväisenä.

Lue myös:

Pellot kuivuvat vauhdilla – sateet varmistaisivat kasvulle hyvän alun