Maatalous

Kova 45 minuuttia kestänyt sadekuuro sai kylvettyjen peltojen pinnat liettymään Liedon Tarvasjoella

Maatalous 17.05.2018

Pahimmassa tapauksessa siemenet ovat lähteneet liikkeelle ja edessä on uusintakylvö.


Tomi Saarnivaara
Tarvasjoella satoi yli 30 millimetriä 45 minuutin aikana. Marttilassa Prunkilan kylässä parin kilometrin päässä satoi lisäksi reilusti rakeita. Pahin kuuroalue rajoittui noin parin kilometrin säteelle.

Tarvasjoen ja Marttilan rajamailla Varsinais-Suomessa taivaalta ryöpsähti kova sadekuuro tänään torstaina iltapäivällä. Vettä tuli 45 minuutin aikana yli 30 millimetriä.

Viime perjantaina aloitetut kylvöt alkavat olla loppusuoralla, kertoo maanviljelijä Tomi Saarnivaara.

Hän kertoo harmitelleensa ennen sadekuuron alkua, että päivän kylvöt jäivät vielä hieman kesken. Sadekuuron jälkeen se ei enää harmittanut, vaan tilalle tuli suurempi murhe vahinkojen laajuuden selvitessä. "Tilanteet muuttuvat nopeasti tässä ammatissa."

Jo kylvetyt pellot kiilsivät kuuron aikana veden määrästä ja pellolla näkyi jopa 10–15 metriä leveitä sateen aiheuttamia uria. Veden määrä sai peltojen pinnan liettymään.

"Nyt pitää miettiä, onko pellot äestettävä, jotta pinta saadaan rikki. Pahimmassa tapauksessa jyvät ovat sateen voimasta lähteneet liikkeelle ja tarvitaan uusintakylvö", pohtii Saarnivaara.…

Hän kertoo, että sadekuuro oli hyvin paikallinen, sen vaikutuspiirissä oli arviolta kymmenen tilaa. Sääennuste oli kuuron ajankohdan suhteen aivan oikeassa, mutta sademääräennuste meni vikaan. Vettä piti tulla muutamia millimetrejä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT