Viljatori avautui – Viljan myyjät ja ostajat pääsevät hieromaan kauppoja uuteen kauppapaikkaan - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Viljatori avautui – Viljan myyjät ja ostajat pääsevät hieromaan kauppoja uuteen kauppapaikkaan

Kauppaa voi käydä isoista ja pienistä eristä. Kaikenlaiselle laadulle löytyy aiempaa helpommin ostaja, vakuuttavat palvelun kehittäjät.
Kimmo Haimi
Viljaa lastataan kuormaan.

Viljatori-verkkopalvelu on avautunut. Palvelu on kehittäjiensä mukaan laatuaan ensimmäinen maailmassa.

Viljatori on maksuton ja avoin kaikille viljan ostajille ja myyjille. Ostajiksi voivat rekisteröityä niin viljaa käyttävä teollisuus kuin kotieläintilatkin.

Palvelun kehittäjät lupaavat Viljatorin olevan luotettava kauppapaikka, joka tekee viljan myynnistä viljelijöille helpompaa. Sadon voi myydä haluamissaan erissä "parhaaseen markkinahintaan".

Viljatorilla viljan myyjä tavoittaa samalla kertaa useamman ostajan ja kauppaa käydään ilman ylimääräisiä välikäsiä. Näin viljasta saa parhaan mahdollisen hinnan, ja kaupankäyntikustannukset pysyvät alhaisina ja myynnin tuotto kasvaa, palvelun kehittäjät lupaavat.

Sähköisessä ympäristössä hinnan seuraaminen on nykyistä helpompaa. Myyjällä on myös parempi mahdollisuus itse vaikuttaa viljan hintaan.

Kattavat hintatiedot markkinatilanteesta ja toteutuneista kaupoista löytyvät samasta paikasta. Tämä lisää kaupankäynnin läpinäkyvyyttä.

Myös toimitusketju tehostuu.

Viljaa pystyy myymään palvelussa haluamansa kokoisissa erissä. Koska erät voivat olla pieniäkin, ostajat löytävät markkinoilta nykyistä tehokkaammin erilaiset erikoiserät.

Viljatori tarjoaa viljakauppaan kaksi erilaista mahdollisuutta, sopimuskaupan ja tarjouskaupan.

"Sopimuskaupassa voi tehdä viljelysopimuksia ja viljelysopimuksen alla myyntejä ja ostoja. Lisäksi viljelijät voivat saada suoria ostotarjouksia teollisuudelta tai kotieläintiloilta", kertoo MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi.

Tarjouskaupassa myyntitoimeksiantoon määritellään viljalaji, lajike, laatu ja tilahinta. Kuljetusvaihtoehto on niin ikään valittavissa: joko viljelijä voi kuljettaa viljan itse tai kuljetuksen voi tilata logistiikkayritykseltä.

"Kaupankäyntialusta yhdistää sopivat myynti- ja ostotoimeksiannot toisiinsa automaattisesti", kertoo MTK:n vilja-asiamies Max Schulman.

Schulman muistuttaa, että viljan laadulla voi vaikuttaa hintaan ja menekkiin, kun paremmasta laadusta saa paremman hinnan.

"Palvelussa on mahdollisuus vaikuttaa oman sadon laatuun markkinatilanteen mukaan. Näin kaikenlaatuiselle viljalle löytyy ostaja."

MTK on yksi palvelun rakentajista. Sen ohella Viljatorin kehittämiseen ovat osallistuneet ruotsinkielisten tuottajien SLC sekä Valion maito-osuuskunnat ja viisi viljanostajaa, Agrox, Altia, Atria, HK Scan ja Raisio.

Viljatorille tästä linkistä.

Lue lisää

Markkinakatsaus: Koronarajoitusten purku nostaa ruuan hintoja maailmalla – Kuivuus hermostuttaa viljamarkkinoilla

FAO: Maailman viljasato rikkoo ennätykset

Markkinakatsaus: Jo keskimääräiset hehtaarisadot pullistaisivat kotimaan viljavarastot

Markkinakatsaus: Kuivuus leikkaa Euroopan satoennusteita, maidonhinta EU-maissa laskenut