Maatalous

Voisiko Suomi ottaa mallia Tanskasta ja rakentaa rajalle villisika-aidan? Näin ministeriö kommentoi

Maatalous 05.06.2018

Tanskassa äänestettiin eilen sen puolesta, että maan Saksan-vastaiselle rajalle rakennetaan villisika-aita.


Jaana Kankaanpää
Villisika-aidan rakentaminen Suomen rajoille ei ole ministeriön virkamiehen mielestä realistinen ajatus.

Tanskan parlamentti on äänestänyt sen puolesta, että maan Saksan-vastaiselle rajalle rakennetaan villisika-aita. 70 kilometrin pituisella ja puolitoista metriä korkealla aidalla on tarkoitus estää afrikkalaisen sikaruton leviäminen rajan yli Tanskaan.

Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen sanoo, ettei villisika-aidan rakentaminen Suomen rajoille ole realistinen ajatus.

"Se on kovin vaikea toteuttaa käytännössä ja kovin kallis", hän sanoo.

Aaltonen huomauttaa, että Suomen raja on ensinnäkin paljon Tanskan rajaa pidempi.

Apulaisosastopäällikön mukaan Puolassa on aiemmin harkittu villisika-aidan rakentamista maan Valko-Venäjän -puoleiselle rajalle. Tuosta hankkeesta kuitenkin on toistaiseksi luovuttu sen suurten kustannusten takia. Aidattavaa rajaa olisi nimittäin ollut melkein tuhat kilometriä. Rahaa aitaan olisi palanut arviolta 80-90 miljoonaa euroa.

Mikäli Suomen ja Venäjän rajalle siis rakennettaisiin jokin vastaavanlainen aita, maksaisi se arviolta yli 100 miljoonaa euroa.

Aidan rakentaminenkaan ei Aaltosen mukaan kuitenkaan välttämättä ratkaisisi ongelmaa. Esimerkiksi Tsekissä villisikoja ei nimittäin ole onnistuttu pitämään aitojen sisällä.

Tanskan aitahanketta Aaltonen seuraakin mielenkiinnolla.

"Tanskassa, kun ei ole yhtään ainutta villisikaa, tällainen ajatus tulee tietysti helpommin mieleen", hän arvioi.

Suomessa tuli sikaruttovaaran vuoksi kesäkuun alussa voimaan sikojen ulkonapitokielto. Suomen lähialueilla afrikkalaista sikaruttoa on tavattu Venäjällä ja Virossa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT