Lapsen rajut iho-oireet muuttivat perhetilan toisenlaisen maidon tuottajaksi - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Lapsen rajut iho-oireet muuttivat perhetilan toisenlaisen maidon tuottajaksi

Pentti Vänskä

Lapsella oli ihottumaa.

Muuta äiti ja Kurimon tilan emäntä Mirva Tikkanen ei tiennyt, kuin että rajut iho-oireet näytti aiheuttavan maito. Eikä vaiva johtunut laktoosi-intoleranssista.

Maitotilallisen tytär pystyi juomaan vain kasvimaitoja.

Tikkasen mummo muisteli, kuinka Seppo-enolla oli ollut sama vaiva. Eno sai tavallisesta maidosta oireita, mutta pystyi jostakin syystä juomaan yhden tietyn lehmän maitoa.

Tuon lehmän maito lypsettiin navetassa enolle erikseen. Karjanjalostukseen perehtyneen Tikkasen mielessä alkoi raksuttaa. Mitä erityistä lehmässä oli?

Ehkä hänenkin karjastaan löytyisi nauta, jonka maidosta lapsi ei saisi oireita.

Tavoitteena on, että koko karja lypsäisi tulevaisuudessa A2-maitoa.

Suomesta asiasta ei löytynyt tietoa, joten Tikkanen kääntyi englanninkielisten lähteiden puoleen. Sitten hän törmäsi artikkeliin A2-maidosta.

A2-maito on maitoa, joka ei sisällä A1-betakaseiiniksi kutsuttua proteiinia. Vain osalla lehmistä on perinnöllinen taipumus tuottaa sitä.

Osa ihmisistä on A1-betakaseiinille yliherkkiä. Ilmiöllä ei ole tekemistä laktoosi-intoleranssin kanssa.

Vuohet lypsävät vain A2-maitoa, joten lapselle annettiin ensin testattavaksi vuohenmaitoa. Oireita ei kuulunut.

Bingo!

Tikkanen lähetti karjansa kaikista eläimistä karvanäytteen Yhdysvaltoihin DNA-testiä varten.

"Sieltä löytyi heti viisi A2-lypsävää ja hiehoistakin osa. Rupesi itämään ajatus, että jos tästä olisi iloa jollekin muullekin. Lähipiirissä oli muitakin sellaisia tapauksia, joille tavallinen maito ei käynyt."

Kurimon tilan perheen tyttärellä todettiin maitoproteiiniallergia altistuksen perusteella. Tavoitteena on, että tilan karja lypsäisi tulevaisuudessa vain A2-maitoa.

Maailmalla A2-maito ei ole enää mikään pikkujuttu.

Pelkästään A2-maitoa myyvällä A2 Milk Co:lla on hallussaan lähes kymmenen prosenttia Australian maitomarkkinoista.

Tavanomaisen maidon myynnin laskiessa se luovii vastavirtaan.

Meijerifirman menestys on herättänyt myös alan jättiläiset. Helmikuussa Nestlé toi Kiinan markkinoille lapsille tarkoitetun A2-maitojauheen. Myös maailman suurin maidonviejä, uusiseelantilainen Fonterra, kiinnostui ja ryhtyi helmikuussa yhteistyöhön A2 Milk Co:n kanssa.

“Sen jälkeen, kun ne olivat ensin vuosien ajan ohittaneet A2-maidon humpuukina”, näpäytti The Wall Street Journal.

Rohkeimpia väitteitä A2-maidosta esitti vuonna 2007 ilmestynyt kirja Devil in the Milk (suom. ”Paholainen maidossa”). Siinä professori Keith Woodford yhdisti tavanomaisen maidon juonnin moniin vakaviin sairauksiin: sydäntauteihin, autismiin ja skitsofreniaan.

Terveysongelmien takana, Woodford kirjoitti, oli A1-betakaseiini. Alun perin kaikki lehmät ovat lypsäneet A2-maitoa ja A1-mutaatio olisi syypää useisiin modernin maailman vitsauksiin.

Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että A2-maito ehkäisisi esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja, autismia tai ykköstyypin diabetesta, linjasi Euroopan elintarvikejärjestö Efsa vuonna 2009.

”Tiedot ovat ristiriitaisia”, sanoo professori Juha Kantanen Luonnonvarakeskuksesta. Se tiedetään, että A2-maito on yleisempää alkuperäisroduilla kuin valtaroduilla.

”Islantilaisilla on hyvin vähän kakkostyypin diabetesta ja he käyttävät alkuperäiskarjaa.”

A2-maito lypsetään Kurimon tilalla omaan tankkiinsa, sillä yliherkkyysoireisiin voi riittää pienikin loraus "väärää" maitoa. Omaa tytärtään Tikkaset yrittävät siedättää lisäämällä A2-maitoon maitoa tavanomaisesta tankista. "Kaksi pisaraa oli liikaa", kertoo tilan emäntä Mirva Tikkanen.

Suomalaistutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisten alkuperäisrotujen edustajista tuottaa A2-maitoa, ayrshireistä ja holsteineista neljäsosa.

Maiden välisissä tutkimuksissa on kuitenkin eroja. Kalifornialaisen meijerialan järjestön mukaan vastaava luku on sikäläisillä holsteineilla noin puolet.

Isolle meijerille investointi A2-maitoon on kallis, sillä maidon sekaan ei saa mennä pisaraakaan väärää proteiinia.

”Pienille meijereille A2 voisi olla mahdollisuus erikoistua”, Kantanen pohtii.

Tikkasten tila Iisalmessa on Suomessa ainoa, joka tuottaa A2-maitoa myyntiin. Maito menee markkinoille tilamyyntinä ja Kiuruvedellä sijaitsevan Kiurun Juustolan kautta.

A2-maidolle on oma tankkinsa, jonne se lypsetään täysin puhtailla putkistoilla.

Tilan karjassa ei ole kyyttöjä, vaan valtarotu ayrshireä ja holsteinia.

"Hirveän usein A2-maito mielletään alkuperäiskarjan maidoksi. Alkuperäisnaudoistakin vain osa tuottaa A2-maitoa, joten nekin pitää testata. Sehän on geneettisesti jalostettava ominaisuus", Tikkanen muistuttaa.

A2-maitoa myydään suoraan tilalta omissa pulloissaan. Maitoa ostavat pääasiassa asiakkaat, joille tavanomainen maito ei sovi.

Tällä hetkellä tilalla varttuu pelkästään A2-hiehoja.

"Sonneissa valinnanvaraa riittää, koska A2-tyyppisiä kysytään maailmalla. Minun ei ole koskaan tarvinnut joustaa jalostustavoitteissa", Tikkanen kertoo.

Tavoitteena on, että koko karja lypsäisi tulevaisuudessa A2-maitoa. Hän toivoo oman lapsensa elämän lisäksi helpottavansa muidenkin sellaisten ihmisten elämää, joille tavallinen maito ei sovi. Tähän mennessä menekki on ollut lupaavaa.

Tikkanen viittaa kiinalaistutkimukseen, jonka mukaan noin puolet koehenkilöistä jotka olettivat kärsivänsä laktoosi-intoleranssista, olivatkin todellisuudessa yliherkkiä A1-betakaseiinille.

"Tämä on itsellekin kiintoisaa, sillä aiheesta tulee jatkuvasti uutta tietoa."

Taipumus tuottaa A2-maitoa on perinnöllinen. Vaikka ominaisuus on alkuperäisroduilla yleisempi, myös valtarotu holsteinista ja ayrshirestä löytyy runsaasti A2-tyypin lehmiä. Sonniluetteloissa ainakin Huitin Holsteinilla ja Semexillä näkyy, onko sonni A2A2- geenityyppiä.
Lue lisää

"Jotenkin on niin väsynyt koko asiaan" – Lypsykarjatiloille ei korvattu talitiaisten takia menetettyä maitoa

Valion kiintiömallissa valittu lopulta pienin paha

Arla laskee jokaisen maitotilansa hiilijalanjäljen – euromääräisiä kannustimia aletaan rakentaa aikaisintaan ensi vuonna

Valkuaisen riittävyys turvataan öljykasveilla