Maatalous

Leppä lupaa helpotusta katoon: Pakkokesantoja otetaan poikkeuksellisesti viljelyyn

Maaseutuvirasto antaa alkuviikolla ohjeet, miten ja milloin viherryttämistuen alaisia ekologisia nurmia saa niittää.
Jarkko Sirkiä
Jari Leppä lupaa, että pakkokesantoja voidaan ottaa viljelykseen Ruotsin tapaan. "Odottakaa kuitenkin ensin Mavin ohjeet ennen niittoon lähtöä", hän painotti.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) oli varautunut kuivuusalueen viljelijöiden tarpeisiin ehkäistä tilojen kassakriisiä. Hän kertoi perjantaina illalla Sauvossa Varsinais-Suomen tuottajaliiton edustajille, että Maaseutuvirasto (Mavi) valmistelee poikkeuspykälää.

"Otamme käyttöön force majeure -pykälän, että ekologisiksi aloiksi merkittyä nurmea saa ottaa nopeasti käyttöön samalla tavoin kuin Ruotsissa", Leppä vastasi viljelijöille.

Force majeure tarkoittaa sopimuksissa poikkeustilannetta, johon voidaan soveltaa erityisehtoja.

"Mutta vielä ei pidä lähteä pakkokesantojen niittoon, vaan tulee odottaa ohjeita, kuinka toimitaan. Mavi tiedottaa näistä maanantaina tarkemmin", Leppä painotti.

Varsinais-Suomen tuottajaliitto vetosi Leppään perjantaina. Kuusikohtaisen toimenpidelistan kärjessä oli vaatimus maataloustukien maksatusten aikaistamisesta.

Tähän on Lepän mukaan haettu poikkeusta EU-komissiolta. Suomen esitys on ollut maksaa kuluvan vuoden tuista ennakkoina 85 prosenttia EU:ssa sovitun 75:n sijaan. Komission vastausta ei kuitenkaan ole vielä saatu.

"Sen perään tullaan nyt paimentamaan", Leppä lupasi.

MMM valmistelee lisäksi valtiovarainministeriön kanssa riskinhallintamekanismeihin uudistusta, joka liittyy satovahinkojärjestelmään.

Lue myös: Peltojen kuivuus pian kriittisellä tasolla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sieniä saa etsiä nyt toden teolla – suuret odotukset kaatuivat kuivuuteen

Saksan metsänomistajat kamppailevat kirjanpainajatuhojen kanssa: Sahamarkkinoilla ylitarjontaa, puun hinta pudonnut rajusti

Ruuan­tuotanto ei ole leikin asia