Vain 12 kasvia ja viisi eläintä ruokkii maailman - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Vain 12 kasvia ja viisi eläintä ruokkii maailman

Luken ScenoProt-hanke tähtää nykyistä monipuolisempaan ruokajärjestelmään, joka hyödyttää koko ketjua kuluttajista ja tuottajista jalostajiin.
Lari Lievonen
Härkäpapu on kelpo vaihtoehto monipuolistamaan peltoviljelyä.

Maapallon ruokahuolto lepää vain 12 kasvilajin ja viiden eläinlajin varassa. Ne tuottavat kolme neljäsosaa kaikesta ihmisten syömästä ruuasta. Maatalouden talouskriisin takia ravinnonlähteiden kirjo on entisestään kaventunut, vaikka ilmastonmuutokseen sopeutuminen vaatisi päinvastaista kehitystä.

Luonnonvarakeskus (Luke) pyrkii omalta osaltaan vastaamaan ruuantuotannon uhkakuviin. ScenoProt-hankkeessa etsitään vaihtoehtoja ja kehityspolkuja kotimaiseen valkuaistuotantoon.

Ruokajärjestelmän monipuolisuutta ei voida lisätä vain yhdessä osassa järjestelmää, vaan kyse on laajasta koko järjestelmän muutoksesta, sanoo johtava tutkija Anne Pihlanto Lukesta.

Pihlanto näkee muutoksessa monenlaista hyvää.

Nykyistä monipuolisempi ruokajärjestelmä merkitsee uusia vaihtoehtoja kuluttajalle, erikoistumismahdollisuuksia ja parempaa taloutta alkutuottajille ja uusia kilpailuvaltteja elintarvikkeiden jalostajille. Ilmastokin hyötyy.

Valmiutta tähän alkaa olla. ScenoProt-hankkeessa havaittiin, että neljännes kuluttajista on erittäin kiinnostunut uusista tuotteista, toteaa erikoistutkija Marjo Keskitalo Lukelta.

Erikoiskasvien viljelyalat voitaisiin Keskitalon mukaan kaksinkertaistaa. Raaka-aineita kysytään enemmän kuin niitä tuotetaan, mutta alan viljelijöitä on vähän.

Esteitäkin on. Erikoiskasvilajikkeita ei jalosteta riittävästi Suomessa, Keskitalo muistuttaa ja näkee tarvetta monipuolisuutta tukevalle kansalliselle jalostusstrategialle.

Monipuolisuus lautasella on monipuolisuutta pellolla -politiikkasuositus julkaistiin maanantaina Säätytalolla Helsingissä.

Lue lisää

Isänmaallinen yrittäjä Vesa Hietanen jatkaa viljelijöille suunnattua idätyspalvelua Luken jäljiltä

Seosviljelystä puhtia erikoiskasveille – "Härkäpapu pelastaa ne kasvit, jotka eivät onnistu joka vuosi"

Hekalin sikatilalla Huittisissa härkäpapua on suorakylvetty vuosien ajan – aikainen kylvö ja maltillinen puintivauhti tuottavat kohtuullisen sadon

Kylmyys ja kuivuus vähentävät härkäpapusatoa – kasvustot jääneet mataliksi ja harvoiksi