LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Viljasato jäämässä pienimmäksi sitten katovuoden 1987

MT kokoaman laskelman perusteella syksyn viljasato saattaa jäädä niinkin pieneksi kuin 2,4 miljardiin kiloon, viidenneksen alle kotimaan kulutuksen.
Jenna Jalkanen

Syksyn viljasadosta uhkaa tulla heikoin sitten katovuoden 1987. Sato näyttää jäävän 2,4 miljardiin kiloon, 600 miljoonaa kiloa kotimaan kulutusta pienemmäksi.

MT yhdisti Pro Agrian viime viikolla julkaisemat maakunnalliset satoennusteet tukihakemuksista saatuihin pinta-alatietoihin ja viime vuosien keskimääräisiin hehtaarisatoihin.

Lienee selvää, ettei tulevasta talvesta selvitä ilman tuontia. Lähiviikot ratkaisevat, miten suureksi tuontitarve paisuu. Isolta se näyttää jo nyt. Tuontitarvetta voi olla yli puoli miljardia kiloa, paljonkin yli.

Suomessa käytetään vuosittain viljaa noin 3 miljardia kiloa. Siitä saattaa uupua nyt viidennes.

Eniten vajetta näyttää tulevan vehnästä, jonka sato on jäämässä laskelman perustella noin 450 miljoonaan kiloon, kun kulutus on lähennellyt 750 miljoonaa kiloa. Myös ruista ja ohraa pitää tuoda vajeen kattamiseen.

Kaura saattaa riittää täpärästi kattamaan kotimaan kulutuksen, mutta vientiin sitä ei silloin riitä. Vientikauppoja on kuitenkin tehty edellisvuosien tapaan runsaasti.

Kotimaan viljapulaa joudutaan paikkaamaan tuonnilla, mutta ostettavaa ei ehkä löydy läheltä.

Helle ja kuivuus piinasivat pitkään koko Itämeren ympäristöä ja alueen maat ovat jo vaatineet EU:lta apua kuivuudesta johtuviin menetyksiin.

Lue lisää

Turvemailta pelastus

Palkittu matkailutila on yksinkertaistanut palveluitaan ja suhtautuu rauhallisesti koronaan: ”Olemme maatilamatkailukohde ja tiedämme, että maatiloilla on katovuosia ollut ennenkin"

Varsinais-Suomi pui katovuoden satoa – "Monilla tiloilla mietitään nyt, millä tuotantopanokset ostetaan"

Huono satovuosi iskee kovaa sikatiloihin – ”Tilanteen kärjistyminen voi johtaa siihen, että rakennemuutos tapahtuu väkivaltaisesti"