Maatalous

Okra ei petä – konekauppiaiden odotukset täyttyivät jälleen

Tärkeintä näyttelyssä on asiakaskontaktien luominen.
Juho Kuisma
Heikki Sola halusi päästä tutustumaan asiakkaisiin. Nova Combi-yleiskylvölannoitin oli Solan kertoman perusteella Tume-Agri Oy:n osaston vetonaula.

Konekaupan edustajien näkemykset Okra-maatalousnäyttelyn annista olivat perjantaina johdonmukaisesti myönteisiä. Yleisvire on ollut melko hyvä, ja mahdollisia asiakkaita on ollut liikkeellä suurin piirtein yhtä paljon kuin aiempinakin vuosina.

"Tarjouksia on saatu antaa paljon, mutta kauppoja näyttelyalueella ei tänä päivänä juurikaan tehdä. Useimmat ostajat tarjoavat meille vaihtokoneita, joihin on päästävä tutustumaan rauhassa", Tume-Agri Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Sola sanoo.

"Meille on tärkeätä myös päästä tutustumaan asiakkaisiin, joita emme vielä tunne."

Kylvöön ja maanmuokkaukseen tarkoitettuja koneita valmistava Tume ehti olla Keskon kumppani noin 50 vuoden ajan, kunnes se vuosi sitten ryhtyi markkinoimaan tuotteitaan oman organisaationsa sekä osaomistaja PEL-tuote Oy:n kautta.

Vesa-Matti Keskimäki Hyväkone Oy:stä oli niin ikään solmimassa uusia kontakteja.

"Keskiviikko oli vaisu, mutta se oli odotettavissakin. Tämä päivä sen sijaan vaikuttaa hyvältä. Ihmiset näyttäisivät olevan jo aikaisin liikkeellä", Keskimäki arvioi.

Kyselyjen määrä on hänen mukaansa ollut samaa tasoa kuin edeltävinäkin vuosina. Kulloinkin näytteillä olevat koneet vaikuttavat tähän tosin jonkin verran. Hyväkoneen valikoimiin kuuluvat muun muassa maansiirto- ja viljavaunut, kantojyrsimet sekä pienkuormaajat ja niihin liitettävät työvälineet.

Myös Keskimäki on huomannut messujen luonteessa tapahtuneen muutoksen:

"Ihmiset käyvät paikan päällä katselemassa, mutta kaupat tehdään vasta jälkikäteen."

Myyntijohtaja Harri Muilu Pellon Group Oy:stä palveli Okrassa kotieläintaloutta harjoittavia tiloja. Etelä-Pohjanmaalla toimiva yritys on erikoistunut nautakarjarakennusten ja sikaloiden sisällä tarvittavaan tekniikkaan.

"Tilausten koot ovat kasvaneet maatalouden rakennemuutoksen myötä. Kiinnostus automaattista ruokintajärjestelmää ja muita työnkäytön tehostamiseen tähtääviä investointeja kohtaan lisääntyy", hän kertoo.

Karjaväkeä on riittänyt Varsinais-Suomessa järjestetyssä näyttelyssä.

"Paikka on toimiva, sillä ihmisiä ja karjatilallisia tulee paikalle eri puolilta Suomea. Lisäksi sikatiloja on lähialueilla paljon."

Helsingin marraskuiset maatalouskonemessut Pellon Group näillä näkymin ohittaa Saksan Hannoverissa samaan aikaan järjestettävien Eurotier-messujen vuoksi.

Erityiskiitoksensa Muilu haluaa välittää näyttelyjärjestäjille hyvin tehdystä työstä.

Näyttelykävijöihin mahtuu joka vuosi runsaslukuinen joukko ulkomaalaisvieraita. Yksi heistä oli perjantaina E-alueella liikkunut Arne Lund. Hän toimii paalinarua, paaliverkkoja ja käärintämuoveja valmistavan Cotesin myyntiedustajana Tanskassa. Lund etsi tuotteille suomalaista maahantuojaa.

Lund kertoo Okran muistuttavan Tanskan dyrskue-kesänäyttelyitä, jotka ovat alkujaan rakentuneet eläinten esittelyn ympärille. Suurin järjestetään vuosittain Roskilden lähettyvillä.

"Arvostan sitä, että Suomen näyttely pidetään oikeasti maaseudulla", hän toteaa.

Yhteensä neljän päivän aikana Okrassa kävi 81 050 vierasta.

Lue lisää

Okra-messut peruttiin – koronarajoitukset jatkuvat vielä kesällä

Okran ja KoneAgrian järjestäjät elättävät toiveita messujen pitämistä

Yli puolet Okran kentästä on varattu - ilman varmuutta järjestämisestä

Hankkijan toimitusjohtaja: Viljasta maksetaan tuottajille liikaa suhteessa markkinoihin