Tältä tilalta tulee maailman paras pihvi: "Kun tulee noin paljon kultamitaleita, kyllä lihan hintaa voisi aivan hyvin nostaa" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Tältä tilalta tulee maailman paras pihvi: "Kun tulee noin paljon kultamitaleita, kyllä lihan hintaa voisi aivan hyvin nostaa"

Voittajahiehon kasvattajat Ylitorniolta toivovat, että menestyksestä on hyötyä kaikille Suomen viljelijöille.
Merja Korpi
Maito on Maatalousyhtymä Korven päätuote. Teuraaksi menevät hiehot valikoituvat gemonitestauksen perusteella.

Atrian suomalainen nurminaudan ulkofileepihvi valittiin maailman parhaaksi pihviksi World Steak Challenge -kilpailussa Lontoossa. Kilpailuun osallistui yhteensä 22 maata ja 35 eri nautarotua.

Suomalaisen lihan käsitteli kilpailukuntoon Atrian tanskalainen yhteistyökumppani JN Meat International. Se voitti peräti neljä kuudesta kilpailukategoriasta.

Suomalaisen lihan valtteja olivat lihan täydellinen marmorointi, mureus ja maun juurevuus.

Voittajalihat tulevat Suomesta kolmelta eri tilalta neljästä eri ayrshire-rotuisesta hiehosta, Atrian viestintäpäällikkö Hanne Kortesoja kertoo. Yhden hiehoista kasvatti Maatalousyhtymä Korpi Ylitorniolta.

"Emme tienneet kilpailusta ennakolta mitään. Atrialta soitettiin perjantaina, siellä oltiin ilmeisesti jäljitetty syntymäkoodeja koko yö. Mietin ensin, että mikäköhän on mennyt vikaan, mutta se olikin todella positiivinen asia", maatalousyrittäjä Merja Korpi kertoo.

Muut hiehot tulivat Etelä-Pohjanmaalta Kurikasta ja Pohjois-Pohjanmaalta Limingasta.

Korpi oli kuullut Tanskan viennistä Atrian tilaisuudessa Torniossa. Hiehojen ja lehmien liha on rasvaisempaa kuin sonnin ja kiinnostaa siksi tanskalaisia.

"Rasvasta tulee tietysti se maku", Korpi kuvailee.

Hiehot päätyvät lihantuotantoon genomitestauksen perusteella: parhaiten lypsylehmiksi soveltuvat vasikat otetaan maidontuotantoon. Maatalousyhtymällä on parsinavetassa 65–70 lypsävää.

"Tällä hetkellä meillä on kasvatuksessa kolme hiehoa, jotka lähtevät syksyllä teuraaksi. Mietitään jo, onko siinä lisää Tanskaan menijöitä."

Ayrshire on tilalla päärotu, sitä on noin 90 prosenttia. Naudat syövät lypsykarjan perusrehua: vasikoita juotetaan kaksi kuukautta maidolla ja juomarehulla. Ne saavat lisäksi Primo starter-rehua. Aloitusrehu vaihtuu lypsykarjaväkirehuun ja oman tilan AIV-rehuun.

"Nurmirehun saamme omilta pelloilta, sen suhteen olemme omavaraisia. Viljanviljelyä on sen sijaan hyvin vähän", Korpi kertoo.

"Nurmituotantoon satsaamme, lypsykarjalle tarvitaan tietysti hyvälaatuista rehua."

Voittoa aiotaan juhlistaa sekä ystävien että Atrian kesken. Lisäksi Korpi toivoo, että se olisi hyvää mainosta kotimaiselle lihantuotannolle.

"Kun tulee noin paljon kultamitaleita, kyllä lihan hintaa voisi aivan hyvin nostaa. Toivomme kovasti, että tästä olisi hyötyä kanssaviljelijöille ihan valtakunnan tasolla."

Lue lisää:

Atrian pihvi valittiin maailman parhaaksi: "Käytännössä tyhjensimme palkintopöydän"

Atrian voitokkaat pihvit olivat lypsykarjarotuisesta naudasta

Lue lisää

Kotiruuan suosio paikkasi Atrian ja HKScanin toista vuosineljännestä

Hajautus kannattaa lihan jalostuksessa

Atrian liikevaihto pysyi vakaana, liikevoittoa 4,1 miljoonaa euroa – toinen vuosineljännes sujui kuin yhtä jalkaa kilpailija HKScanin kanssa

Atria aloittaa seuraavan vuosineljänneksen uudella punalogolla – pakkauksissa korostuvat kotimaisuus ja tilajäljitettävyys