Maatalous

Brittilehti: Oikeudenkäynti Monsantoa vastaan alkaa Yhdysvalloissa

Glyfosaattia syövästään syyttävällä miehellä on vain kuukausia elinaikaa. USA:ssa on nostettu satoja samanlaisia kanteita.
Kimmo Haimi
Glyfosaattia käytetään rikkaruohojen torjuntaan ympäri maailman.

Yhdysvalloissa on alkamassa oikeudenkäynti liittyen maailman myydyimpään torjunta-aineeseen, glyfosaattiin. 46-vuotias kalifornialaismies mies väittää, että hän sai paranemattoman syövän siemen- ja tuholaismyrkkyjätti Monsanton Roundup-tuotteista.

Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Kanteen nostanut mies käytti glyfosaattia toimiessaan koulualueen kiinteistönhoitajana. Hän käytti glyfosaattia vuodesta 2012 vuoteen 2015 ja sairastui syöpään vuonna 2014.

Kantaja pyrkii oikeudenkäynnissä todistamaan, että Monsanto tiesi rikkaruohomyrkkynsä vaarallisuudesta, mutta peitteli havaintoja ja tutkimustuloksia vuosikymmenten ajan.

Tapaus otettiin nopeutettuun käsittelyyn, koska hänellä on enää ehkä vain kuukausia elinaikaa. Monsantoa vastaan on nostettu satoja samankaltaisia kanteita ympäri Yhdysvaltoja.

The Guardian: Landmark lawsuit claims Monsanto hid cancer danger of weedkiller for decades

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Monsanton matopurkki aukesi

Glyfosaatista jättituomio: Kalifornialaispariskunta sai syövän, Bayerille määrättiin kahden miljardin dollarin korvaukset

Torjunta-ainevalmistaja Bayer avaa yli sata glyfosaatin turvallisuutta koskevaa tutkimusta