Maatalous

Maisemanhoitolampaat säikähtivät Pirkkalassa – yksi jouduttiin lopettamaan

Pirkkalassa hyvin sujunut lupiinien kitkentäprojekti seisoo epäselvien tapahtumien vuoksi. Lampuri toivoo selvitystä, mikä aiheutti pässien paniikin sunnuntaina.
Sanne Katainen
Tikanmäen tilan pässit ehtivät laiduntaa kunnan omistamaa Virkaniemen aluetta kahtena kesänä.

Pirkkalan kunnan mailla Virkaniemessä on ollut kahtena kesänä maisemaa hoitamassa ryhmä lampaita.

Sunnuntaina iltapäivällä kello 12–17 välillä jokin tai joku sai yhdeksän pässin lauman säikähtämään pahemman kerran.

Yksi niistä oli puhkaissut rytäkässä silmänsä. Kaikki pässit heti tarkistanut ja niitä hoitanut eläinlääkäri päätyi lopettamaan sen. Hoitoa tarvitsi sen lisäksi kaksi eläintä.

"Yhdellä oli yksi syvä haava niskassa ja toisella kaksi. Olen kerinnyt pässit eilen, eikä muita vammoja ole löytynyt", lampuri Jukka Vitikka Tikanmäen tilalta Lempäälästä kertoi tiistaina.

Pässien toipuminen on lähtenyt käyntiin hyvin. Ne ovat Vitikan mukaan toistaiseksi tarkkailussa ennen kuin ne voidaan päästää isompaan laumaan.

Vitikoilla on yhteensä reilu 200 lammasta. Virkaniemessä niitä on ollut enimmillään 50. Juhannuksen aikaa osunut kuivuus aiheutti sen, että eläimet haettiin pois. Sateiden virkistettyä sinne vietiin kyseinen yhdeksän nuoren pässin lauma vain reilu viikko ennen onnettomuutta.

Vitikka on tehnyt asiasta rikos- ja eläinsuojeluilmoituksen. "Odotetaan, että saataisiin faktatietoja."

Hän kertoo suhtautuneensa aiemmin maisemanhoitotoimeksiantoihin varauksella. "Aina epäilyttää, miten eläimet siellä pärjäävät ja mitä ilkivaltaa voisi tulla eteen. Mutta viime kesä meni Virkaniemessä todella hyvin, se oli positiivinen yllätys."

Vitikan mukaan kunnan kanssa on nyt sovittu, että ensin odotetaan mahdollisia lisätietoja ennen jatkopäätösten tekoa.

"Jos kysymyksessä on ilkivaltaa, sitten ei todennäköisesti jatku. Mutta voihan kaikkio myös olla onnettomien sattumien summa, jos lauma on joutunut paniikkiin", hän puntaroi.

"Olisi ikävä lopettaa erittäin onnistunut lupiinien torjuntahanke, jos tässä on vain puhdasta huonoa tuuria."

"Mutta jos selvyyttä ei saada tapahtumiin, niin sitten tämä loppuu. Eläinten hyvinvointi on tässä kuitenkin kaikein tärkein. Pitää olla vakuus, ettei tällaista toistu."

"Ainakaan toistaiseksi ei ole tullut vihjeitä, jotka selvittäisivät sunnuntain tapahtumia. Olemme pohtineet, olisivatko ne säikähtäneet niin pahasti, että ne ovat itse juosseet päin jotain", kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Pauli Pitkäkoski Sisä-Suomen poliisilaitokselta Nokialta.

"Toivomme, että joku kertoo, keitä siellä on liikkunut. Meillä ei ole muutoin mahdollisuutta, mistä hakea jälkiä tapahtumista kuten yleensä tällaisten tutkinnassa."

Jos sunnuntai-iltapäivän tapahtumille on silminnäkijöitä, havainnot pyydetään ilmoittamaan Pirkkalan kunnan kirjaamoon sähköpostilla kirjaamo@pirkkala.fi.

Asiassa voi myös olla yhteydessä suoraan kunnanpuutarhuri Miia Terämään, puhelin 050 564 4801 tai Nokian poliisilaitokseen.

Lue keskiviikkona MT:stä, kuinka Pirkkalan kunta ja Pro Agria ovat torjuneet onnistuneesti kahtena kesänä lupiinia, jonka leviämistä on muutoin työläs hillitä. Työn ovat hoitaneet Tikanmäen tilan lampaat.

Lue myös: Kaunis ja korskea lupiini uhkaa jopa lehtoja ja mäntykankaita

Lue lisää