Maatalous

Paha kuivuus runtelee Skoonen nurmia – Facebook-ryhmä etsii ja tarjoaa rehuja ruotsalaisille kotieläimille

Skoonen lääninhallitus vetoaa yksityisiin ihmisiin, kuntiin ja yrityksiin, jotta nämä tarjoaisivat kotieläintiloille maitaan rehunkorjuuta varten.
Markku Vuorikari
Kuivuus on pilannut satotoiveet myös Suomessa.

Kuivuus on näivettänyt Ruotsin nurmia, pahin tilanne on Etelä-Ruotsissa Skoonessa. Kotieläintilat ovat pulassa, koska eläimille ei tahdo enää olla riittävästi rehua.

Lääninhallitus vetoaa kaikkiin maanomistajiin niin yksityisiin, kuntiin kuin yrityksiin, jotta antaisivat korjata rehua mailtaan.

Jotkut kunnat ja suuret maanomistajat ovat jo vastanneet hätähuutoon. Muun muassa Ängelholmsin kunta on ilmoittautunut mukaan.

Skoonen lääninhallitus on itsekin ryhtynyt toimeen. Se selvittää parhaillaan mahdollisuuksia kerätä rehua suojelualueiltaan, kertoo päällikkö Peter Cavala lääninhallituksen tiedotteessa. Tähän mennessä sopivia alueita on löytynyt 17.

Skoone on Ruotsin tärkeintä maataloustuotantoaluetta.

Myös maataloushallinnossa on herätty kotieläintilojen ahdinkoon. Säädöksiä on helpotettu niin, että kesannoilta voi korjata rehua tai antaa karjan laiduntaa niillä.

Höllennyksiä on tehty myös kasteluvettä koskeviin säädöksiin, kertoo yksikönpäällikkö Marie Jeppsson Skoonen lääninhallituksesta. Yleensä vedenottolupa on yritys- tai kiinteistökohtainen, mutta nyt vettä voi käyttää myös ulkopuolinen.

Sekä kesantojen että toisen omistaman vedenottopaikan käyttämiseen pitää hakea poikkeuslupa. Jeppssonin mukaan hakemus käsitellään samana päivän kuin se on jätetty.

Viranomaisten hyvästä tahdosta huolimatta vedestä on huutava pula. Kuivuus on laskenut muun muassa järvien pintaa, joten peltojen kastelu ei ole ongelmatonta.

Karjanomistajien hätää halutaan helpottaa myös Facebookissa. Yksityisten ihmisten aloitteesta perustetussa Foderhjälpen 2018 -ryhmässä voi tarjota maitaan rehunkorjuuseen tai etsiä eläimilleen rehua. Ryhmässä on jäseniä nyt noin 21 000.

Ryhmän etusivulla vedotaan kuluttajiin, jotta he valitsisivat kotimaista lihaa. Näin turvattaisiin ruotsalaisen lihan markkinat, joille on odotettavissa ruuhkaa. Rehupulan takia eläimiä joudutaan lähettämään teuraaksi tavallista enemmän.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokavirasto vahvistaa: Viime syksyn viljasadossa vehnä laadukasta, kaura kevyttä

Luke vahvistaa: Viime vuoden viljasato oli pienin 26 vuoteen

Viime kesän kuivuus näkyy vielä vuosia Eerikki Viljasen maatilalla