Maatalous

MTK:n peltokasvivaliokunta ehdottaa: Kuivuudesta kärsiville tiloille 100 euron hehtaarikohtainen lisätuki

Peltokasvivaliokunnan mukaan suuri yleisö ei vielä ymmärrä kuivuusongelman vakavuutta. Maa- ja metsätalousministeri katsoo tukimaksatusten aikaistamisen riittävän toistaiseksi.
Jarkko Sirkiä
MTK:n peltokasvivaliokunta antoi toimenpide-ehdotuksia kuivuudesta kärsivien tilojen auttamiseksi.

Toimenpiteet kuivuudesta kärsivien tilojen auttamiseksi ovat maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan edenneet EU-tasolla.

Komissio on hyväksymässä tukimaksatusten aikaistamisen 85 prosentille suorista tuista. Myös luonnonhaittakorvaukseen suunnitellut leikkaukset on peruutettu.

"Olemme vieneet voimallisesti viestiä komissiolle yhdessä muiden Pohjois-Euroopan maiden kanssa. Tilanteen vakavuus on tiedostettu", ministeri toteaa MT:n haastattelussa.

Mahdollisia muita toimenpiteitä Leppä pitää vielä ennenaikaisina. Niitä harkitaan hänen mukaansa satokauden edetessä.

MTK:n peltokasvivaliokunta esitti torstaina kriisikokouksessaan, että valtion pitäisi varata kuivuudesta kärsineille tiloille ylimääräinen, noin 100 euron suuruinen hehtaarikohtainen tuki.

"Viljelijät ovat kokemassa kaksi vaikeaa vuotta peräkkäin, eikä taloudellista puskuria enää ole. Tukien ennakkomaksatukset eivät riitä pelastamaan tilannetta", MTK:n johtokunnan kolmas puheenjohtaja Markus Eerola sanoo.

Suuri yleisö Suomessa ei ole valiokunnan jäsenten mukaan vielä sisäistänyt kuivuusongelman vakavuutta.

Alkukesän poikkeuksellinen kuivuus on heikentänyt sato-odotuksia ympäri maan. Vilja-, öljy- ja juureskasvien sadon odotetaan jäävän monilla alueilla alle puoleen normaalista.

Myöhään orastuneilta viljapelloilta ei välttämättä pystytä lainkaan korjaamaan markkinakelpoista satoa.

Tuotantopanosten hinnat ovat samaan aikaan kohonneet.

Kuivuus on ollut tänä vuonna merkittävä ongelma myös muualla Pohjois-Euroopassa. Suomen, Viron, Latvian, Liettuan, Ruotsin ja Tanskan tuottajajärjestöt lähettivät viime kuussa EU:n maatalouskomissaarille Phil Hoganille kirjeen, jossa toivottiin tukimaksatusten aikaistamista.

Kokouksessa esitettiin muitakin toimenpiteitä, joilla tilannetta voitaisiin peltokasvi­valiokunnan mukaan helpottaa.

Vuoden 2017 maksamattomat tuet sekä energiaveron palautukset toivottiin maksettavan tiloille niin pian kuin mahdollista.

Vilja- ja muiden tuotetilitysten maksuaika toivottiin lyhennettävän enintään 14 päivään toimituksesta.

Lisäksi valiokunta esittää, että pankit velvoitettaisiin hyväksymään maatilojen lainojen lyhennysohjelman pidennys ilman korkomuutoksia, ja että valtion budjettiin varattaisiin määräraha poikkeuksellisten sääolojen aiheuttamien menetysten korvaamiseen.

MTK:n vilja-asiamies Max Schulman neuvoo viljelijöitä rohkeasti neuvottelemaan luoton- ja vuokranantajien kanssa maksujärjestelyistä.

Hän myös kehottaa viljelijöitä kiinnittämään huomiota niihin tekijöihin, joihin heillä itsellään on vaikutusmahdollisuus. Kustannuksia voidaan pyrkiä leikkaamaan muun muassa koneyhteistyön avulla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK:n vilja-asiamies perää EU:lta joustavuutta tukiehtoihin – "EU-vaalit ovat jossain määrin jopa tärkeämmät kuin eduskuntavaalit"

Komissaari Hogan: cap voi valmistua Suomen vetovastuulla

Maatalouskomissaari Hogan mietiskeli ja keksi miten Eurooppaan saadaan 22 miljoonaa hehtaaria lisää metsää, peltoa ja suojakaistoja