Maatalous

Tila menetti yli 1 200 litran maidot huhtikuussa heikon tienpidon vuoksi – urakoitsija korvasi vahingon heinäkuussa

Kuhmolaisen Laitilan maitotilantilan Mika Niskanen oli tyytyväinen saadessaan yli 800 euron korvauksen menetetystä maidosta ja työstään tieurakoitsijalta.
Kuhmossa Petäjänahon tien varressa sijaitsevan Laitilan tilan isäntä Mika Niskanen sai viimein korvaukset menettämistään maitolitroista..

Petäjänahon tien varrella Kuhmossa asuva maitotilallinen Mika Niskanen joutui valuttamaan maidot lietealtaaseen viime huhtikuussa, koska maitoauto ei päässyt tiloille polanteisen tien vuoksi.

"Kolmen lypsykerran maidot menivät lietesäiliöön, yhteensä 1 250 litraa maitoa", Niskanen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

"Tiistaina sain urakoitsijalta täyden korvauksen menetetystä maidosta, EU-tuista ja ylimääräisestä työstä, vähän yli 800 euroa", Mika Niskanen kertoo.

Petäjänahon tien varrella toimii kolme maitotilaa, ja kaikki olivat hakeneet korvauksia tienpitäjältä. Tien ylläpito kuuluu Kuhmon kunnalle, joka puolestaan oli tilannut tienpidon yksityiseltä urakoitsijalta.

Kuhmossa yhteensä seitsemän yleisten teiden varrella sijaitsevaa maitotilaa oli joutunut talvella valuttamaan maidot lietealtaaseen samasta syystä kuin Niskanenkin: jäiset polanteet olivat estäneet maitoauton kulun tiloille.

Osaa teistä ylläpiti ely-keskus ja käytännössä alueurakoitsija YIT. Niskasen käsityksen mukaan vasta kolme maatilaa on saanut korvaukset, YIT:ltä korvauksia ei vielä ole maksettu.

Laitilan tilaa ja sen 30 lypsävää ja 15 nuorta karjaa parsinavetassa ylläpitävä Niskanen sanoo olevansa tyytyväinen korvattuun summaan:

"Kyllä minä olen tyytyväinen, vaikka asiassa menikin kuukausia. Sain omalle työlleni korvauksen."

Laitilan tila toimittaa maidot ItäMaidolle, joka on Valion meijereitä. Osuuskunta Itä-Maito teki maitotiloille laskelmat menetyksistä. Niskasen mukaan hän sai laskelmat ItäMaidolta juhannukseksi.

ItäMaito myy keräilemänsä maidon jalostettavaksi Valio Oy:lle, josta Osuuskunta ItäMaito omistaa noin 27 prosenttia.

MT tavoitti Mika Niskasen tiekokouksesta. Nyt vuorossa oli kuitenkin toisen tiekunnan kokous. Hän arvelee, että Petäjänahoin tienpito on kevään jälkeen mennyt "ehkäpä aavistuksen parempaan". Kesän aikana tavallisesti tielle ajetaan sepeliä ja lanauksia tehdään 2–3 kertaa.

Maitotilan pitäminen Kuhmossa on Niskasen mukaan ollut kovaa muutenkin:

"Tämä on ollut tiukkaa kevään aikana. Maidon tuottajahintaa on laskettu 2,5 senttiä litralta."

Lue lisää:

Yle: Kuhmossa seitsemän maitotilan maidot valutettiin lietealtaaseen, koska maitoauto ei päässyt tiloille polanteen takia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

8 000 asukkaan Kuhmo rakentaa maailman parasta kamarimusiikkifestivaalia talkoohengessä – "Teemme työtä yhteisen päämäärän eteen"

Elämän pienistä, suurista iloista

Saako mökkitien sulkea lukittavalla puomilla? Näin vastaavat poliisi ja pelastuslaitos