Maatalous

Kati Partanen: "Tiloilla ei tosiaankaan ole lepäilty laakereilla odotellen tukien ropsahtelua tilille"

Maatalous 16.07.2018

Positiiviset näkymät eivät vielä auta velkojen lyhentämisessä.


Pekka Fali
"Tuottajahintojen on noustava, jotta ruokaketjun tärkein lenkki, maanviljelijä, pystyy jatkamaan", kirjoittaa Kati Partanen kolumnissaan.

Maatiloilla on investoitu huimaa vauhtia. Tehostumisesta saatu höyty on kuitenkin peittynyt tuotantopanosten hintojen nousun ja tuottajahintojen laskun alle, kirjoittaa Maailman tuottajajärjestön naisten komitean puheenjohtaja Kati Partanen kolumnissaan.

"Vuonna 2016 maatalouden kokonaisinvestoinnit olivat yhteensä 1,1 miljardia euroa. Osuus kansantalouden kokonaisinvestoinneista oli 2,3 prosenttia, kun vaikkapa elintarvikekaupan investoinnit olivat 1,4 prosenttia ja elintarviketeollisuuden 1,1 prosenttia."

Luonnonvarakeskuksen viime viikolla julkaiseman Suomen maa- ja elintarviketalous -raportin mukaan maatalouden kannattavuuskehitys on 2000-luvulla ollut surkeaa.

"Koko maatalousalan yhteenlaskettu yrittäjätulo on tippunut neljännekseen. Kannattavuuskerroin, joka kertoo, miten hyvin omalle työlle asetettu laskennallinen palkkavaatimus (15,80 euroa vuonna 2016) ja oman pääoman korkovaatimus (noin kuusi prosenttia) täyttyvät, on keskimäärin 0,26," kirjoittaa Partanen.

"Samaan aikaan kuitenkin tuotantoon sitoutunut pääoma on kasvanut. Suomalaiseen maatalouteen sitoutunut yrittäjäperheen oma pääoma oli yhteensä yhdeksän miljardia euroa vuonna 2000 ja 13 miljardia euroa vuonna 2016. Tilaa kohti oman pääoman määrä on kaksinkertaistunut."

Uutisotsikot hehkuttavat Partasen mukaan ruuan laadukkuutta. Vientiponnistelutkin ovat alkaneet tuottaa tulosta.

Partasen mukaan on kiire löytää keinot tilojen talouden parantamiseksi. "Tuottajahintojen on noustava, jotta ruokaketjun tärkein lenkki, maanviljelijä, pystyy jatkamaan."

Lue Kati Partasen koko vieraskolumni.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT