Maatalous

MTK:n Ylinen vetoaa pankkeihin: Älkää antako kahden katovuoden vaikuttaa rahoituspäätöksiin

Nautaparlamentti kokosi Jyväskylään satakunta lihantuottajaa.
Kari Salonen
Kuivuus saattaa aiheuttaa kannattaville tiloille tilapäisiä rahoitusvaikeuksia.

Kantar TNS:n tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan naudanlihatiloilla on niin paljon investointihaluja ja -tarpeita, että niiden toteutuessa ketjussa on vuonna 2025 peräti 20000 vasikan vajaus.

Tuottajilla riittää siis uskoa tulevaan, mutta rahoittajilla välttämättä ei, MTK:n toinen puheenjohtaja ja keskusliiton lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen toteaa.

Ylinen puhui valtakunnallisessa Nautaparlamentissa Jyväskylässä tänään tiistaina.

Ylinen kertoo saaneensa useilta tiloilta viestiä, että pankit ovat kiristäneet rahahanojaan. Tilalla saattaa olla investoinnit tehtynä ja tuotanto hyvässä kunnossa, mutta tarvittaisiin tilapäistä käyttörahoitusta – ja pankki sanoo ei.

Ylinen vetoaa pankkeihin, jotta ne eivät antaisi kahden peräkkäisen heikon satovuoden hämärtää kuvaa siitä, millä tiloilla on jatkossa kannattavan toiminnan edellytykset.

Nautaparlamenttiin kokoontui toista sataa naudanlihantuottajaa ja muuta alan toimijaa eri puolilta maata. Pääpuheenaiheina olivat tuotannon heikko kannattavuus sekä kuivuuden heikentämät rehusadot.

Ongelmista huolimatta vire oli positiivinen. Kun paneelikeskusteluun osallistunut karstulalainen naudanlihantuottaja Satu Koskinen tiistain keskustelun lopuksi kysyi yleisöltä, kuinka monella vielä riittää uskoa jatkaa tuotantoaan, valtaosa käsistä nousi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Komission esitys: Irlannille 50 miljoonaa euroa brexit-uhan takia – naudanlihan hinta reippaassa laskussa

Työllisyys ja ikäihmisten asiat kiinnostavat pohjoisessa Keski-Suomessa: "Kyllä haittamaahanmuuttoa on vähennettävä"

Naudanlihan tuotannon päästöjä liioitellaan