Maatalous

Luonnonvarakeskus ennustaa: Suomen viljasato pienin tällä vuosituhannella

Maatalous 20.07.2018

Yhtä heikoksi sato on edellisen kerran jäänyt parikymmentä vuotta sitten.


Kari Salonen
Rukiin viljelyala laski rajusti viime syksyn sateiden vuoksi. Muiden viljojen sadonmenetyksiä selittää kuivuus.

Suomen vuoden 2018 viljasato on Luonnonvarakeskus Luken tänään julkaistun arvion mukaan jäämässä 2,8 miljardiin kiloon. Sato olisi toteutuessaan pienin tällä vuosituhannella ja kolmanneksen pienempi kuin 2000-luvun suurin viljasato vuonna 2009.

"Viljasato on toteutuessaan yhtä pieni kuin katovuosina 1998–1999, jolloin ensimmäisen vuoden jatkuvat sateet ja toisen vuoden kuiva hellekesä kutistivat viljasadon", Luken tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala toteaa.

Alkukesän lämpöaalto ja kuivuus ovat koetelleet kasvien kasvua ja sadonmuodostusta.

Luken tutkimusprofessorin Pirjo Peltonen-Sainion mukaan kasvustot elpyivät hieman kesäkuun loppuun osuneen sateisen ja viileän jakson aikana. Uusi helleaalto voi kuitenkin käynnistää kasvustojen pakkotuleentumisen, joka heikentää sato-odotuksia edelleen.

Ruissadon arvioidaan puolittuvan viime vuodesta. Noin 50 miljoonan kilon ruissato kattaa vain puolet kotimaisesta käytöstä. Vehnäsato vähenee kolmanneksen viime vuodesta ja on siten pienin viiteentoista vuoteen.

Pääasiallinen syy rukiin satovähennykseen on viljelyalan pieneneminen syksyn epäedullisten kylvösäiden takia. Muiden viljojen osalta pääsyynä on kuivuus.

Ohrasadon ennustetaan olevan pienin kolmeenkymmeneen vuoteen. Sato tippuu kahdeksasosan viime vuodesta. Kaurasato pienenee reilun kymmenesosan, eli viljoista suhteellisesti vähiten. Kaurasato on silti pienin kahdeksaan vuoteen.

Vuosi 2018 on toinen niistä vuosista kolmenkymmenen vuoden aikana, jolloin kaurasato jäänee alle 900 miljoonan kilon.

Rapsisato pudonnee neljänneksen viime vuodesta. Rapsin viljely on viimeisen parin vuoden aikana kasvanut ja sen hehtaarisadot ovat olleet suurempia kuin rypsillä. Tämä vuosi muodostaa kuitenkin poikkeuksen. Rapsin parempi satotaso jää tavallista pienemmäksi ja sen kylvöala kääntyi laskuun.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT