Maatalous

"Luomu kestää ääriolosuhteita tavanomaista viljelyä paremmin"

Luomuviljelijä Antti Ritala Sastamalasta on tyytyväinen. Syysrypsi on jaksanut kuivasta kesästä huolimatta tuottaa kelpo sadon.
Antti Rintala
Luomusyysrypsiä puitiin 24.7. Sastamalan Kiikassa. Puimurin pukilla Taisto Junttila.

Viime elokuun alkupäivinä kylvettyä luomusyysrypsiä päästiin Sastamalan Kiikassa puimaan poikkeuksellisen aikaisin. "Kuiva kesä on edistänyt kehitystä ja satoa on tullut kiitettävästi", luomuviljelijä Antti Ritala kertoo.

Satoa kertyi noin 1 300 kiloa hehtaarilta. Rypsisato menee pienelle puristamolle, mutta jatkossa mahdollisesti siemenpakkaamolle. Nyt Ritala luomuviljelee pakkaamolle ohraa ja kauraa. "Viljat tuleentuvat vauhdilla ja ne saadaan puitua ensi kuun aikana."

Ritala ei ole aikaisemmin viljellyt syysrypsiä, jota tänä vuonna on 8,5 hehtaarin alalla. "Innostuin kokeilemaan."
Ritala on vakaasti sitä mieltä, että luomuviljelyn monipuolinen viljelykierto on auttanut kasvustoja kuuman kesän kynsissä. "Luomuviljely kestää ääriolosuhteita tavanomaista viljelyä paremmin." Ritalan mielestä kohtuullinen luomurypsisato on tästä hyvä esimerkki.

Hän kannustaa kaikkia viljelijöitä tuotantotavasta riippumatta monipuolistamaan viljelykiertoa esimerkiksi palkokasveilla ja apilalla.
"A.I. Virtasen oppeja ei pidä unohtaa. Hän puhui aikoinaan pellonhoidosta." Peltoja hoidetaan ennakoiden ja oikeisiin asioihin paneutuen, Ritala selittää.

Uutista korjattu 26.7. klo 21:00. Korjattu viljelijän nimi, syysrypsiala ja tieto siitä, minne rypsisato menee.

 

Lue lisää

Ruokavirasto vahvistaa: Viime syksyn viljasadossa vehnä laadukasta, kaura kevyttä

Luke vahvistaa: Viime vuoden viljasato oli pienin 26 vuoteen

Viime kesän kuivuus näkyy vielä vuosia Eerikki Viljasen maatilalla

Maataloudessa vuoden sana oli kuivuus – 2018 jää muistoihin katovuotena