Maatalous

Valion tavoitteena ryhtyä maksamaan vain maidon arvo-osista – rasvan ja valkuaisen arvo nousee

Ensimmäiset muutokset koskettavat valiolaisia tuottajia käytännössä vuodenvaihteessa.
Jukka Pasonen
"Maitotuotteita on jo pitkään enemmänkin sylty kuin juotu", perustelee alkutuotantojohtaja Juha Nousiainen hinnoittelun muutosta.

Valiolaiset meijerit vahvistavat rasvan ja valkuaisen painoarvoa maidon tuottajahinnassa.

"Valioryhmän pitkän aikavälin tavoite on siirtyä maksamaan pelkästään maidon arvo-osista", kertoo alkutuotantojohtaja Juha Nousiainen Valiolta.

Rasvan hinta on maailmanmarkkinoilla noussut jo pitkään, mikä saa meijerit tavoittelemaan suurempaa rasvan osuutta maidossa veden sijaan. "Maitotuotteita on jo pitkään enemmän syöty kuin juotu", Nousiainen sanoo.

”Maitonesteiden kulutuksen trendi on edelleen alaspäin. Eläinjalostus on pitkäjänteistä työtä, ja sitä varten haluamme myös selkeästi kertoa pitoisuustavoitteet.”

Tuottajahinnoittelusta päättävät osuuskunnat. Tarkkoja lukuja hinnoittelumuutoksesta valiolaiset osuuskunnat eivät halua kertoa julkisuuteen.

Arla Suomessa päätöksiä pitoisuushinnoittelun muuttamisesta ei ole toistaiseksi tehty, hankintajohtaja Sami Kilpeläinen sanoo.

Muutos koskettaa tiloja käytännössä ensi vuoden alusta lähtien. Monille tuottajista sen vaikutukset ovat yhä epäselviä, ja lisää tietoa kaivataan.

Nousiaisen mukaan aiheesta on tiedotettu aktiivisesti, mutta ”aika monelle koostumushinnoittelu todella tuntuu aika vieraalta”, hän toteaa.

MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtaja Eero Isomaa muistuttaa, että tiloilla kaivataan kipeästi toimia, jotka helpottaisivat kahden vaikean kesän jälkeen vallitsevaa kassakriisiä. ”Kriisipaketit ovat vain pisaroita meressä.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valion Nivalan biokaasulaitoksen paikkaa arvioidaan uudelleen

Yhteiskuntasuhdejohtaja Pia Kontunen jättää Valion

Valio avaa Helsingissä uuden ravintolakokeilun, jonka tarkoitus on kannustaa yhdessä kokkaamiseen