Maatalous

Viljavarastot kasvoivat viime satokaudella – ruista enemmän kuin kymmeneen vuoteen

Vain ohran varastot ovat pienentyneet vuodentakaisesta.
Jukka Pasonen

Teollisuuden ja kaupan varastoissa oli kesäkuun lopussa 450 miljoonaa kiloa viljaa, mikä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Määrä sisältää sekä kotimaisen että ulkomaisen viljan.

Eniten varastoissa oli kauraa, 142 miljoonaa kiloa. Rukiin määrä on suurin kymmeneen vuoteen, 69 miljoonaa kiloa.

Vain ohran varastot ovat pienentyneet vuodentakaisesta. Ohraa oli varastoissa 111 miljoonaa kiloa. Verrattuna kesäkuun loppuun 2016 ohran määrä on puolittunut.

Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) ylläpitämästä viljan varastotilastosta. Perjantaina julkistetut tiedot koskevat kotimaan varastotilannetta 30.6.

Kesäkuun lopussa päättyneen satovuoden aikana kotimainen teollisuus ja viljan välittäjät vähensivät kotimaisen viljan ostoja. Tilat myivät näille viljaa yhteensä 1,9 miljardia kiloa viljaa.

"Vehnää päätyi maatiloilta markkinoille satovuonna 2017/2018 vähemmän kuin kymmeneen satovuoteen, yhteensä 524 miljoonaa kiloa" kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen Lukesta.

Yhteensä teollisuus käytti päättyneen satovuoden aikana kotimaista ja ulkomaista viljaa yhteensä lähes 1,4 miljardia kiloa. Siitä rehuteollisuuden osuus oli 627 miljoonaa kiloa ja elintarviketeollisuuden 421 miljoonaa kiloa. Muu teollisuus eli muun muassa mallastus sekä etanolin, tärkkelyksen, liimajauhon ja entsyymien valmistus käytti 340 miljoonaa kiloa.

Lue lisää