Maatalous

Maidontuottajista moni vielä pähkäilee, miten hinta käytännössä muuttuu

"Aika monelle koostumushinnoittelu todella tuntuu aika vieraalta", myöntää alkutuotantojohtaja Juha Nousiainen Valiolta.
Pekka Fali
Se, miten hinnoittelumuutos omaa maitotiliä heilauttaa, on vielä osalle tiloista epäselvää.

Maidon hinnoitteluperusteiden muutos ja sen vaikutukset eivät ole kaikille tuottajille vielä selviä.

”Tuntuu olevan epäselvyyttä siitä, miten hinnoittelu tulee muuttumaan. Meijerien pitäisi tiedottaa selkeämmin. Asia on varmasti vaikea meijerin päässäkin, joten ehkä muutoksen lopullinen suunta selviää vasta kevään 2019 alussa”, miettii pääasiassa isojen maitotilojen parissa työskentelevä asiantuntija Jouni Rantala Pro Agria Pohjois-Savosta.

Valion alkutuotantojohtaja Juha Nousiaisen mukaan aiheesta on tiedotettu aktiivisesti, mutta tietoa tarvitaan vielä lisää.

Rantala rauhoittelee hermostuneita tuottajia.

”Jokaisen pitää ajatella asiaa omien lähtökohtien ja tavoitteiden perusteella eikä sen perusteella, mitä kylillä puhutaan. Hyvä ammattitaito ja keskittyminen omaan työhön on aina antanut parhaan taloudellisen tuloksen. Kun karja voi hyvin, pysyy itsekin positiivisella tuulella. Ja kun työ sujuu, on aikaa keskittyä tuotannon kehittämiseen eikä vanhojen virheiden korjailuun.”

Alastarolainen maidontuottaja Juha Tiiri ihmettelee maidon hinnoittelumuutosta.

Monta vuotta jalostettiin maitoon lisää valkuaista. Nyt pitäisi tuottaa lisää rasvaa, mutta laivan suuntaa ei pysty kovin nopeasti muuttamaan, Tiiri pohtii.

Rasvapitoisuuden kasvattamiseen liittyy sekin, että kuluttajille maitoa on markkinoitu terveellisenä tuotteena, Tiiri muistuttaa.

”Miten tämä käy yksiin hinnoitteluperusteiden muutoksen kanssa?”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valion Nivalan biokaasulaitoksen paikkaa arvioidaan uudelleen

Yhteiskuntasuhdejohtaja Pia Kontunen jättää Valion

Valio avaa Helsingissä uuden ravintolakokeilun, jonka tarkoitus on kannustaa yhdessä kokkaamiseen