Maatalous

TS: OP-ryhmän viivyttely oli johtaa suursikalan konkurssiin

Yrittäjän mukaan tilan toiminnan vakuuttanut OP ei ole maksanut korvauksia ajallaan. Lisäksi yhtiö on halunnut rajata osan tuista vakuutuksen piiristä.
Johannes Tervo
Sikoja. Kuvan eläimet eivät liity tapaukseen.

Turun Sanomien haastattelema sikalayrittäjä Aki Alitupa katsoo Turun Sanomissa tänään julkaistussa haastattelussa yhtiönsä ajautuneen yrityssaneeraukseen osittain vakuutusyhtiön viivyttelyn takia.

"Jos vakuutusyhtiö olisi toiminut, kuten sen pitäisi toimia, olisin saattanut selvitä tilanteesta ilman saneerausta. Ihan varmaksi en uskalla sitä sanoa", Alitupa toteaa TS:lle.

Alituvan sikalassa todettiin keväällä salmonellaa, mikä johti tuotannon keskeytykseen ja kaikkien tilan eläinten hävittämiseen.

Alituvan yhtiön vakuutukset sekä sioille että liiketoiminnalle ovat olleet OP-ryhmässä. Kyse on Atrian omistaman A-tuottajien sopimustuottajilleen ottamasta ryhmävakuutuksesta, jonka vakuutusmaksut maksaa tuottaja itse.

Vakuutus korvaa 20 prosentin omavastuun jälkeen saamatta jäävän liiketuoton.

Alitupa katsoo OP:n viivytelleen vakuutuskorvausten maksamisessa. Ensimmäisen korvauserän hän sai vasta 3,5 kuukauden kuluttua vahingon tapahtumisesta.

"Sen jälkeen ei ole tullut mitään. Minulla on vakuutusyhtiössä sisässä noin puolen miljoonan vakuutuskorvaukset. Kaikkiaan kyse on useiden miljoonien korvauksista", Alitupa kertoo Turun Sanomille.

"Minulla on huhtikuun alkupuolella lähetettyjä sähköposteja, joihin en ole saanut vakuuttajalta vastausta. Kaikki viivästyy ja kaikesta pitää taistella."

Haastattelussa Alitupa muun muassa kertoo OP:n väittäneen, ettei Alituvan sikala ollut kokonaisuudessaan vakuutusturvan piirissä. Yhteisymmärrys on puuttunut myös siitä, mitä kuuluu hänen sikalansa käyttökatteeseen. Muun muassa osa tilan tuista olisi vakuuttajan mukaan korvattavan käyttökatteen ulkopuolella.

Turun Sanomat ei saanut Alituvan väitteisiin kommentteja OP-ryhmästä eikä A-tuottajista.

Lue myös:

Jättisikalassa todettu salmonella leikkaa tuotantoa rajusti

Salmonella levisi emakkotilalta kahdelle muulle tilalle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lidl salmonellatapauksista: "Luottamus on vakavasti koetuksella"

Lidlin tuontijauhelihasta löytyi taas salmonellaa – yhteistyö tanskalaisen lihakonsernin kanssa päättyy

Eläinten terveys ry: Navettaan kissa sopii, avoimeen rehuvarastoon ei