Maatalous

Suomi on viljanhinnoissa taas Itämeren alueen peränpitäjä

Maatalous 13.08.2018

Iso viljavälittäjä arvelee hintaeron muuhun Eurooppaan kutistuvan, kun katovuoden takia viljaa joudutaan tuomaan Suomeen. Tällä hetkellä viljaa kannattaisi viedä Viroon.


Jukka Pasonen

Suomi on jäänyt tuttuun tapaan peränpitäjäksi viljan hinnoissa Itämerellä ja paljolti myös koko Euroopassa.

Kotimaassa hinnat ovat nousseet muita Itämeren maita verkkaisemmin, vaikka katovuoden takia viljaa joudutaan tuomaan satoja miljoonia kiloja.

Tilanne on nurinkurinen. Suomesta kannattaa tällä hetkellä viedä viljaa Viron kautta maailmanmarkkinoille, missä hinnat ovat Suomea parempia. Viro vie myös itsekin viljaa ja on todennäköistä, että vehnää tulee jossain vaiheessa myös Suomeen.

Viljavälittäjä Indrek Aigro CM-Groupista Tallinnasta arvelee, että hintaero Viroon ja muuhun Eurooppaan tulee supistumaan, mikäli Suomi joutuu paikkaamaan vajetta tuomalla viljaa. CM on Euroopan suurin viljan välittäjä.

Aigron mukaan Suomeen voidaan tuoda vehnää Baltiasta ja maissia Venäjältä. Tuonti painottunee rehuviljaan, sillä hellekesän takia sadon odotetaan olevan laadukasta. Baltiassa pääosa viljasta on puitu ja laatu on ollut hyvä.

Aigron mukaan viljatiloille tämä vuosi lienee viime vuotta parempi ainakin Baltiassa, kun kuivaus- ja varastointikulut jäävät pieniksi ja viljan hinnat ovat koholla.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT