Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Pienhiukkasia ei välttämättä kannata suihkuttaa yläilmakehään – tutkimus: Voi johtaa viljasadon merkittävään epäonnistumiseen

Pienhiukkasten suihkuttamista stratosfääriin on ehdotettu yhdeksi keinoksi hillitä ilmastonmuutosta.
Kari Salonen
Tutkimuksessa havaittiin, että auringonvalon väheneminen vaikutti negatiivisesti esimerkiksi vehnän satoon.

Tuoreen kalifornialaisessa Berkeleyn yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pienhiukkasten suihkuttaminen stratosfääriin eli yläilmakehään ei ole kannattavaa ainakaan viljasadon näkökulmasta.

Pienhiukkasten suihkuttamista stratosfääriin on perusteltu sillä, että näin hillittäisiin ilmastonmuutosta. Pienhiukkasten käytön ideana on, että auringonsäteet heijastettaisiin takaisin avaruuteen, ja näin ne vähentäisivät auringonsäteiden lämmittävää vaikutusta maapalolla.

Tutkimuksen mukaan ilmaston muokkaaminen voi johtaa viljasadon merkittävään epäonnistumiseen. Tutkijat huomauttavat kuitenkin, että myös vaikeammin havaittavia myönteisiä vaikutuksia saattaa esiintyä.

Tutkijat tarkastelivat tutkimuksessaan Meksikossa ja Filippiineillä tapahtuneita tulivuorenpurkauksia, joissa stratosfääriin päätyi suuria määriä sulfiittihiukkasia. Sulfiittihiukkasten päätyminen stratosfääriin johti siihen, että maapallon pinnalle päässeen auringonvalon määrä väheni. Auringonvalon väheneminen taas vaikutti negatiivisesti monien viljakasvien kuten riisin, vehnän ja maissin satoihin.

Maataloudelle ilmastonmuokkauksen avulla mahdollisesti saatava hyöty voisi tutkijoiden johtopäätösten mukaan kumoutua vähäisemmän säteilyn ja sitä kautta huonomman sadon myötä.

Tulivuorenpurkausten vaikutuksia maatalouteen tutkittiin siksi, että niiden vaikutukset ovat tutkijoiden mukaan vastaavanlaisia kuin keinotekoisella ilmastonmuokkauksella.

Tutkimus on julkaistu Nature-tiedelehdessä.

Lue lisää

Suomalaisraportti: Ilmastonmuutoksen aiheuttama muuttoliike liittyy tulvien ja hirmumyrskyjen kaltaisiin katastrofeihin – viljelyolojen heikentyminen ei vielä vaikuta yhtä voimakkaasti

Ruuan hintapaine korostaa kotimaista

Pohjoinen merijää sulaa vielä aiemmin luultuakin nopeammin

Hirvikannat kasvussa, pahimmillaan hirvieläimet uhkaavat luonnon monimuotoisuutta