Maatalous

Maidontuottaja Vesa Isbom: Vaikein kesä 45 vuoteen

Joutsenolaistilalla on satanut koko kasvukauden aikana 56 milliä. Rehuista puuttuu vielä yli kolmannes.
Kari Salonen
Kasvukausi on ollut poikkeuksellisen kuiva myös Joutsenossa, kertoo Vesa Isbom.

Kuivuus kurittaa nurmia myös Etelä-Karjalassa. Maidontuottaja Vesa Isbom Lappeenrannan Joutsenosta pohtii parhaillaan monen kollegan tavoin kuumeisesti, miten ruokkia 70-päinen karja tulevan talven yli.

"Rehua on saatu reilu puolet siitä, mitä tarvitaan. Kesantoja on kerätty, mutta edelleen puuttuu ainakin kolmannes talven rehuista."

Isbom korjasi tiistaina toista satoa kuivaksi palaneelta nurmipellolta. Rehua täydennetään niittämällä aumaan joka toinen kuorma kauraa. Tarkoitus on myös korjata mahdollisimman paljon olkea, jotta sillä voi tarvittaessa jatkaa rehua.

Sadetta on tullut koko kasvukauden aikana vain 56 milliä. Jotta nurmi heräisi uudelleen kasvuun, tarvittaisiin savimaille noin saman verran lisää nopeasti.

"Lannoitusta maassa olisi kyllä, mutta päiväkin lyhenee jo. Ei se nurmi ilman valoa ja kosteutta kasva", Isbom tuskailee.

45 vuotta samoja maita viljellyt mies ei muista ainuttakaan yhtä vaikeaa rehukesää.

"Viime vuonna jäi 40 hehtaaria puimatta, mutta saatiin sentään korsirehua. Vuosi 1972 oli myös kuiva, mutta heinää kuitenkin saatiin. Tämä on huonoin vuosi koskaan."

Isbomilla on 30 lypsävää ja lisäksi nuorkarjaa sekä sonneja. Kaikki joutilaat eläimet on laitettu pois rehun säästämiseksi. Muista ei ole tarkoitus luopua, jos vain kolmatta rehusatoa suinkin vielä jostain saadaan.

"Yritän sinnitellä vielä pari vuotta. Sitten karja lähtee. Ei tähän paljon jatkajia yllytetä, tällä hetkellä tämä on huonoimpia ammatteja, mitä voi olla."

Isbom kiittelee paikallista pankkia, joka on ollut ymmärtäväinen viljelijöiden ahdinkoa kohtaan. "Toivottavasti muutkin pankit ymmärtävät, että ei me ilmoille voida mitään."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hämeenkoskella toinen säilörehusato kypsyy noin viikon myöhässä kuivuuden takia

Tämä vihannes kasvaa jopa 10 senttiä päivässä ja pellot tuottavat satoa keskimäärin 10 vuotta

Markkinakatsaus: Helle iski Euroopan viljoihin, satoarviot edelleen runsaita