Maatalous

Ilmastonmuutos näkyy Lepaan näyttelyssä: tarjolla uusia lajikkeita, tietoa tuholaisista ja päästötöntä tekniikkaa

Jo 55. kertaa järjestettävä Lepaan puutarhanäyttely tarjoaa tänä vuonna paljon erilaisia ratkaisuja ilmastonmuutokseen, kuten uusia lajikkeita ja teknologiaa.
Kari Salonen
Hattulassa pidettävä Lepaan puutarhanäyttely avasi ovensa tänään kello 10. Kolmipäiväiseen näyttelyyn odotetaan noin 9 000 kävijää.

Perinteikäs Lepaan kolmipäiväinen puutarhanäyttely aukeaa tänään. Näytteilleasettajien tarjonnassa näkyy sekä ilmaston että kuluttajien tottumusten muutos.

Lämpenevä ilmasto on mahdollisuus alkaa viljellä Suomessa uusia kasveja, jotka eivät ole täällä aikaisemmin menestyneet. Kolikon kääntöpuoli ovat meillä aikaisemmin harvinaiset tai kokonaan poissa olollaan loistaneet tuholaiset.

Lepaalla onkin esillä runsas valikoima erilaisia hyöty- ja koristekasveja. Tarjolla on myös tietoa siitä, miten kutsumattomiin tulokkaisiin voi varautua.

Päästöttömän teknologian käytön voi katsoa olevan puutarha-alan kannanotto ilmastopolitiikkaan. Esimerkiksi sähkökäyttöiset työkoneet alkavat olla sen kokoisia, että niissä riittää tehoa ammattimaiseen puutarhan- ja viheralueiden hoitoon.

Sähkökäyttöiset koneet ja laitteet ovat myös äänettömiä, huomauttaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen. "Taajamissa ei haluta pärinää."

Puutarha-alan ammattilaiset vastaavat kuluttajien mieltymysten muutoksiin Lepaalla esitellen muun muassa vegejäätelöä sekä sushibuumia, joka lisää yrttien käyttöä.

Ihmeteltävänä on myös mitä erilaisimpia tomaattilajikkeita, joiden toivotaan valtaavan ulkomaisille erikoistomaateille menetettyä osuutta markkinoista.

Tänä vuonna Lepaa on ennätyskokoinen. Näytteilleasettajia on lähes 200 ja paikalle odotetaan kolmen päivän aikana noin 9 000 kävijää.

Lue lisää

Kasvihuonetuotanto ei juuri kärsinyt helteistä – ilmastonmuutokseen varaudutaan monin tavoin

Lepaa 2018 käynnistyy torstaina

Viljelijät ottivat vaarin markkinoiden toiveista - herneestä ja kaurasta saatiin isot sadot

"Valitettavasti simputuksesta kuulee edelleen välillä" – pienteurastamot toivovat elintarvikevalvontaan yhtenäistä linjaa