Maatalous

13 vuoden työ on ohi: Tutkijat selvittivät leipävehnän perimän

Leipävehnän perimän selviäminen avaa uusia mahdollisuuksia viljan kehittämiseen.
Markku Vuorikari
Vehnä on ruokaturvan kannalta keskeinen vilja, sillä se on peruselintarvike arviolta kolmannekselle maailman väestöstä.

Tutkijat ovat selvittäneet leipävehnän perimän. Perimän selvittämiseen osallistui yli 200 tiedemiestä 73 eri tutkimuslaitoksesta. Työ vei aikaa 13 vuotta.

International Wheat Genome Sequencing Consortium (IWGSC) julkaisi hiljattain yksityiskohtaisen kuvauksen leipävehnän perimästä. Leipävehnä on maailman eniten viljeltynä kasvina.

Leipävehnän perimän paljastuminen avaa uusia mahdollisuuksia viljan kehittämiseen. Jatkossa on esimerkiksi mahdollista kehittää vehnälajikkeita, jotka sopeutuvat ilmastonmuutokseen nykyistä paremmin ja antavat parempaa satoa. Lisäksi voidaan kehittää myös muun muassa sen ravitsemuksellisia ominaisuuksia.

Vehnä on ruokaturvan kannalta keskeinen vilja, sillä se on peruselintarvike arviolta kolmannekselle maailman väestöstä. Vehnä kattaa 20 prosenttia ihmisten maailmanlaajuisesta kalori- ja proteiinimäärästä. Se on enemmän kuin millään muulla elintarvikkeella.

Tutkijat arvioivat, että vuoden 2050 arvioitua 9,6 miljardin globaalia väestöä varten vehnäntuotannon pitäisi kasvaa 1,6 prosenttia vuodessa. Tuotannon kasvussa keskeisessä roolissa on viljelykasvin itsensä kehittäminen. Näin turvataan luonnon monimuotoisuus, vesi- sekä ravintovarat.

Leipävehnän perimä on julkaistu Science-tiedejulkaisussa.

Lue lisää

Leipävehnän hintaan 9–10 euroa lisää tonnilta – Fazer lähti hintaveturiksi

Jenkki Euroopassa

Rasismi näkyy myös korkeakoulutettujen maahanmuuttajien kohtelussa

Tutkimus: Kavereiden puute tärkeä syy nuorten miesten vähäiseen liikuntaan