13 vuoden työ on ohi: Tutkijat selvittivät leipävehnän perimän - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

13 vuoden työ on ohi: Tutkijat selvittivät leipävehnän perimän

Leipävehnän perimän selviäminen avaa uusia mahdollisuuksia viljan kehittämiseen.
Markku Vuorikari
Vehnä on ruokaturvan kannalta keskeinen vilja, sillä se on peruselintarvike arviolta kolmannekselle maailman väestöstä.

Tutkijat ovat selvittäneet leipävehnän perimän. Perimän selvittämiseen osallistui yli 200 tiedemiestä 73 eri tutkimuslaitoksesta. Työ vei aikaa 13 vuotta.

International Wheat Genome Sequencing Consortium (IWGSC) julkaisi hiljattain yksityiskohtaisen kuvauksen leipävehnän perimästä. Leipävehnä on maailman eniten viljeltynä kasvina.

Leipävehnän perimän paljastuminen avaa uusia mahdollisuuksia viljan kehittämiseen. Jatkossa on esimerkiksi mahdollista kehittää vehnälajikkeita, jotka sopeutuvat ilmastonmuutokseen nykyistä paremmin ja antavat parempaa satoa. Lisäksi voidaan kehittää myös muun muassa sen ravitsemuksellisia ominaisuuksia.

Vehnä on ruokaturvan kannalta keskeinen vilja, sillä se on peruselintarvike arviolta kolmannekselle maailman väestöstä. Vehnä kattaa 20 prosenttia ihmisten maailmanlaajuisesta kalori- ja proteiinimäärästä. Se on enemmän kuin millään muulla elintarvikkeella.

Tutkijat arvioivat, että vuoden 2050 arvioitua 9,6 miljardin globaalia väestöä varten vehnäntuotannon pitäisi kasvaa 1,6 prosenttia vuodessa. Tuotannon kasvussa keskeisessä roolissa on viljelykasvin itsensä kehittäminen. Näin turvataan luonnon monimuotoisuus, vesi- sekä ravintovarat.

Leipävehnän perimä on julkaistu Science-tiedejulkaisussa.

Lue lisää

Suurpetokannat yhtä tiheitä luonnonsuojelualueilla sekä niiden ulkopuolella – luonnonsuojelualueiden ahmakantojen tiheys on jopa laskusuunnassa

Tutkijat selvittivät ruuan toimitusketjujen selviämistä koronakriisissä: Ennustemallit ja historiaan pohjaavat toimintatavat menettivät merkityksensä, sen sijaan siirryttiin päivittäiseen suunnitteluun ja yhteydenpitoon

Suomessa on löydetty uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille

MT:n kysely: Ikäihmisiltä tuki hallituksen koronatoimille