Maatalous

Muutamissa eläinlääkkeissä saatavuushäiriöitä – Evira: "Kriittisen tärkeitä valmisteita"

Infektio- ja kivunhoitolääkkeitä on asetettu myyntikieltoon apuaineen turvallisuuteen liittyvän epäilyn vuoksi.
Jaana Kankaanpää
Eviran mukaan myyntikieltoon asetetut eläinlääkkeet ovat Suomessa kriittisen tärkeitä valmisteita. Arkistokuva.

Muutamien kriittisen tärkeiden eläinlääkkeiden saatavuuteen on koitunut Suomessa ongelmia, koska lääkkeiden apuaineena käytetyn dietanoliamiinin turvallisuus kuluttajille on joutunut epäilyksen alaiseksi.

Myyntikiellossa ovat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Finadyne vet 50 mg/ml, Tribrissen vet ja Duoprim vet -injektionesteet. Näitä lääkkeitä käytetään hevosen kivun ja eläinten infektiosairauksien hoitoon esimerkiksi porsastuotantosikaloissa.

Neljän trimetopriimi-sulfonamidi-injektiovalmisteen sijasta markkinoille jäi vain kaksi valmistetta, tiedottaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Evira pitää tilannetta huolestuttavana sekä resistenssitilanteen huononemisen että eläinten asianmukaisen hoidon ja hyvinvoinnin kannalta.

"Saatavuushäiriön kestosta tai DEA:a sisältävän injektiovalmisteen (Flunixin vet inj) pysymisestä markkinoilla ei tällä hetkellä ole vielä tietoa", Evira kertoo verkkosivullaan.

Fimea on puolestaan ilmoittanut selvittävänsä vaihtoehtoja vastaavia vaikuttavia aineita sisältävien valmisteiden saamiseksi eläinten lääkintään.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aina ei saa sitä, mitä tilaa

Kiinan vientilupiin tuli ruuhkaa – lupaprosessit kestäneet vuosia

Suomalaiset ruokayhtiöt pelkäävät istua yhteiseen vientipöytään – "Mieluummin ei puhuta mitään eikä sovita mistään"